Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höstmarknad lockar Borlängebor

På fredagen rullade Borlänge höstmarknad i gång igen.
En marknad som ännu så länge behåller sitt grepp om såväl knallar som besökare.

Annons

Utbudet på Borlänge höstmarknad skiljer sig inte särskilt mycket från tidigare år eller andra marknader. Utbudet utgörs i huvudsak av smycken, kepsar, godis, mat, prylar, pinaler och allmänt krims-krams. Något som dock onekligen lockar folk.

– Vi räknar med omkring 15000 besökare under de tre marknadsdagarna. De flesta kommer givetvis på lördagen som av tradition är den största av marknadsdagarna. Samtidigt är det väldigt väderberoende, men vi får hålla tummarna för bra väder och hoppas att regnet uteblir, säger marknadsarrangören Jörgen Thorsell.

Det gör säkert också de 90-tal försäljningsknallar som bokat in sig på årets marknad.

– Det kommer knallar hit från i princip hela landet så visst lockar Borlänge marknad även knallarna.

Ett hot mot hela marknadssektorn har varit Skatteverkets krav på att försäljarna måste ha elektroniska kassaregister. Något man kräver för att lättare kunna göra kontroller, men som av branschen ses som något av en dödsstöt.

Förutom att kassaregistren kostar en hel del i inköp kräver det också att det finns el framdraget till varje enskilt marknadsstånd.

– Och det är något som skulle kostar stora pengar. Dessutom är det en kostnad vi inte kan lägga på försäljarna, menar Jörgen Thorsell som också pekar på det faktum att det i dag inte finns kassaregister som fungerar tillförlitligt vid temperaturer under fem plusgrader.

– Till och med kassaregistertillverkarna själva medger att det är så. Förvisso finns en typ av kontantkortautomater som utnyttjar telenätet, men då är problemet i stället att det på folktäta marknader ibland inte finns någon täckning alls eller att köpen tar upp emot fem-tio minuter att genomföra. Det fungerar givetvis inte på en marknad.

Kassaregister eller inte så var i alla fall marknadskommersen i full gång redan tidigt på fredagseftermiddagen. I ett av stånden passade Rolf och Alice Hedlund på att fylla på kylskåpet med lite delikatesser.

– Vi har köpt lite rökt fläsk. Det är ett måste när det är marknad i Borlänge. Det är väldigt gott både att äta på smörgås eller med lite potatis till, förklarar de.