Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höstens bästa nya öl hittar du här

Höstens nya ölutmanare till det fasta sortimentet har anlänt. Här finns några trevliga nya bekantskaper, men det är bland de tillfälliga, exklusiva nyheterna som jag hittar två klockrena fynd.

Och båda är svenska: Från dalabryggeriet Oppigårds och Stockholmsbaserade, mestadels imponerande, S:t Eriks Bryggeri. Ett överraskande gott alkoholfritt tyskt öl spöar faktiskt med råge många folköl och standardiserade starka lager, vilket är kul.

I tabellen nedan hittar ni de ölnyheter jag tycker ger mest karaktär för pengarna.

Nya öl på Systemet

Fynd – bästa köp

Oppigårds Lavish IPA, 6,8 %, Sverige

Karaktär: Bjuder på en stor, komplex och ytterst humleintensiv smakrikedom som på ett utmärkt sätt bäddar in den höga alkoholen som här endast ger rondör och fyllighet i den balanserade karaktären. En smuttöl av högsta klass med mycket av allt. (OBS lanseras först 18 september)

Systembolagsnummer: 11313 Pris: 33 cl/26,90 kr

S:t Eriks Peach IPL, 7 %, Sverige

Karaktär: Uppvaktar näsan med en stor inbjudande doft av solmogna persikor som även går igen i den goda karaktärsfulla smaken med stråk av pomerans, mango och blodgrape i fräsch förening med nedtonad, men närvarande, humlebeska. (Lanserades 21 augusti)

Systembolagsnummer: 11508 Pris: 33 cl/28,90 kr

…Också bra köp

Bryggmästarens Bästa Ekologiska, 5 %, Sverige

Karaktär: God lite brödig matöl i välgjord, traditionell ljus lagerstil med för priset helt okej koncentration i malt- och humleinnehåll.

Systembolagsnummer: 1592 Pris: 50 cl/13,90 kr

Sixpoint The Crisp Lager, 5,4 %, USA

Karaktär: Stor doft och smak av aromatisk amerikansk humle med stråk av torkad frukt och med accentuerad, men inte påträngande, beska.

Systembolagsnummer: 11522 Pris: 35,5 cl/18,90 kr

Rådanäs California Common, 5,3 %, Sverige

Karaktär: En svensk variant av kalifornisk steam bear med angenäm, något fruktig, smak med maltbrödiga stråk och balanserad beska. Bra bruksöl till husmanskosten.

Systembolagsnummer: 1470 Pris: 33 cl/19.90 kr

Leffe Brune, 6,5 %, Belgien

Karaktär: Exponerar en närmast svart färg och en chokladig, knäckigt farinsockrig, mättad, fet smakrikedom i harmonisk och välgjord, porterlik, klosterölstil med endast försynt beska.

Systembolagsnummer: 1336 Pris: 75 cl/49,90 kr

Snow Cat Coffee Stout, 5,9 %, USA

Karaktär: Här bjuds en hårdrostad, tydligt kaffelik, dov smak med mörka chokladtoner och påtaglig beska.

Systembolagsnummer: 1590 Pris: 35,5 cl/24,90 kr

Ny alkoholfri öl

Fynd – bästa köp

Clausthaler Zwickl, Tyskland

Karaktär: Bästa alkoholfria ölen jag smakat (tillsammans med skotska Nanny State). Bjuder på en generös, sötmaltig och humlerik smak med visst djup och tyngd i uttrycket. Imponerande för att vara alkoholfri.

Systembolagsnummer: 1976 Pris: 50 cl/13,80 kr