Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hösten på export till USA

Annons

Det lilla Borlängeföretaget Alice Lund textilier med sina två anställda har nått världsrykte för sin unika vävkonst. Bland annat i USA hänger företagets alster i

flera stora offentliga byggnader där de kan beundras av miljoner människor.

Att det blivit så här beror på ett mångårigt samarbete mellan

företaget, den i USA boende textil-konstnärinnan Helena Hernmarck och textilföretaget Wålsteds i Dala-Floda som kan färga ullgarner som få andra.

På 50-talet praktiserade Helena Hernmarck hos Alice Lund och lärde sig då vad de båda företagen kan åstadkomma. När hon själv blev ordentligt etablerad var det därför naturligt att hon använde sig av dem och deras unika teknik och hantverksskicklighet som ger hennes formgivna bilder det speciella djupet och perspektivet.

- Vi har gjort många jobb med henne, säger företagets ägare Kjell Nygårds.

Och det är inga småsaker att hänga på vardagsrumsväggen som kommer ur vävstolarna. Den senaste som gick i väg i mars i år var en jätte på 80 kvadratmeter som nu hänger på World Trade Center i Boston.

Nu är det dags för nästa bildväv som är den första av fyra som ska hänga i entrén till jättebygget Time Warner Center i New York. Ett bygge i 18-miljardersklassen där bland annat TV-bolaget CNN, teatrar och restauranger ska flytta in. Hur mycket av den investeringen som läggs på

vävarna vill inte Kjell Nygårds berätta mer än att det handlar om miljoner.

Temat för vävarna är de fyra årstiderna och den första är

Hösten. Den togs nyss ur vävstolen och i går hängdes den upp i Stora kopparbergets matsal för beskådande av dem som färgat garnet och vävt.

- Det var den enda stora lokal som var tillräckligt säker som vi kunde hänga den i för att se om den blivit som tänkt, säger Kjell Nygårds.

Och den tar med sina mustiga färger och djup fullkomligt andan ur betraktaren som inte sett något av den tidigare. Den är 3,5 gånger fem meter och riktigt glöder i ljuset från fönstren.

Väven har sitt ursprung i ett

foto som Helena Hernmarck tagit och bearbetat i datorn efter kundens önskemål om färgsättning.

Efter det lilla fotot färgades garnerna och vävdes bilden i tuskaft med inplock och tio olikfärgade trådar väverskorna själva sätter samman i varje inslag.

- I stort sett är vi nöjda. En del har blivit bättre än vi trott och en del sämre, men det är inga andra än vi som ser, säger Britt-Marie Bertilsson när hon kritiskt granskar sitt arbete.

Med det sättet hon och Ebba Bergström arbetar på är de egentligen också konstnärer och inte enbart väverskor.

- Ja, kanske det. Helena är kompositören, bilden är partituret och vi är musikerna kan man säga,

säger Ebba.

Efter ett par timmars granskning packades Hösten i går ner igen för att i dag gå med flyg i

specialtransport till New York.

- Det är mycket viktigt att allt klaffar för den måste hänga på plats den 15 september när invigningen av Time warner center sker, säger Kjell Nygårds.

Det tog Britt-Marie och Ebba ett halvår att väva Hösten. Nu är de lediga i tre veckor för att rensa huvudet från den och börja koncentrera sig på den nästa väven Våren.

KATARINA RUDBECK

Annons