Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hörselskadade är intemer korkade än andra

Är hörselskadade mer korkade än andra människor?
Den en aning provocerande frågan kommer att få sitt svar när Hörselskadades Dag arrangeras i Liljegården, Missionskyrkan, på fredag.

Dagen anordnas av Hörselskadades förening i Borlänge tillsammans med ABF. Syftet är bland annat att vinna stöd för de frågor som föreningen driver, att öka hörselskadekunskapen i samhället, att ändra attityder, och att stärka enskilda hörselskadade och deras anhöriga.

– Det är en med andra ord en mycket viktig dag, säger Gunnel Ivarsson, ordförande i HRF Borlänge, och berättar att Hörselskadades Riksförbund är Sveriges största organisation för hörselskadade med 30 000 medlemmar.

I Borlänge har föreningen omkring 200 medlemmar och man hoppas att bli ännu fler på fredag.

– Ja, vi vill naturligtvis att fler vill bli medlemmar, för vi vet att många har problem med hörseln och vi har faktiskt ökat medlemsantalet den senaste tiden, säger Gunnel Ivarsson och väljer att redan nu svara på den inledande frågan:

– Det är naturligtvis inte så att hörselskadade har svårare att fatta än andra. Det vi vill säga är att det kan ta längre tid för en hörselskadad att ta in information, och när svaret då dröjer på en fråga tror någon kanske att personen inte vet vad den ska säga. Men så är alltså inte fallet.

Gunnel Ivarsson säger vidare att målsättningen på fredag är att hinna med att berätta om så mycket som möjligt om hörselproblem, hjälpmedel med mera.

En programpunkt under dagen tar till exempel upp sten-i-skon-syndromet, vilket syftar på det faktum att många länge går omkring och hör dåligt utan att göra någonting åt problemet, det vill säga att man inte tar ur stenen ur skon – inte skaffar en hörapparat.

Tinnitus, plötslig dövhet och Menières sjukdom är andra rubriker under dagen då besökarna får möjlighet att se skrivtolkar i arbete och lyssna till höreselinstruktör Anna Johansson när hon berättar om sitt arbete. Anita Skagerud, som arbetar på HRF Dalarna, kommer i sin tur att berätta om hur det är att vara förälder till ett hörselskadat barn.

Hörselskadades Dag börjar klockan 11.00 och avslutas 15.00. De som kommer lovas inte bara att få svar på sina frågor utan har också möjlighet att dricka kaffe och delta i lotterier