Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppet ute för Hoppet?

Butiken Hoppet, som funnits sedan 1912, ägs och drivs av de hundratalet medlemmarna i föreningen Hoppet u.p.a - utan personligt ansvar. Förra året gick butiken 187 000 kronor back, och nu diskuterar man alltså nedläggning.

- Problemet är att folk inte handlar tillräckligt mycket, säger Hoppets vice ordförande Birgit Katrin.

Hon väljer att inte kommentera ärendets detaljer för tidningen, innan styrelsen sammanträtt den 13 juli. Klart är dock att om inget radikalt händer som kan höja butikens omsättning, blir det svårt att fortsätta.

- Kundkretsen är inte tillräckligt köptrogen, säger Birgit Katrin.

En nedläggning vore sorglig, det menar såväl medlemmarna och de butiksanställda som styrelsen. En av föreningsmedlemmarna, som själv donerat ett par tusen kronor för att rädda det sjunkande skeppet Hoppet, menar att alternativet nu är att låta den övergå i privat ägo.

- Det är det enda sättet. Då slipper man ha så många anställda, säger han.

Själv arbetande i Mora, handlar han bara lite mjölk eller bröd på Hoppet. Storhandlar gör han, som många andra, inne i stan. För honom skulle en avveckling inte betyda särskilt mycket. Det är framförallt de äldre som drabbas, menar han.

En av de äldre Nusnäsbor som tidningen träffar har två kassar hängande över cykelstyret. Hon skulle se en avveckling som ett misslyckande för föreningen. Som trogen kund är hon besviken och har svårt att förstå varför ekonomin inte går ihop.

- Jag tycker alltid det är mycket folk här, säger hon.

Enligt henne har Hoppet allt som behövs.

- Det saknas ingenting i butiken, säger hon.

Men sanningen är att det saknas pengar. Anledningarna till att Hoppet klarat sig fram till dags dato stavas privata donationer och ett större arv. Med dessa buffertar uppätna, klarar butiken inte längre av att gå med förlust. Många ortsbor menar också att effekten av en avveckling skulle också bli att huspriserna i Nusnäs sänks, eftersom sämre service minskar ortens attraktionskraft.

Om två veckor tas beslutet om avveckling, och till syvende och sist är det upp till föreningsmedlemmarna - alltså Nusnäsborna själva - att bestämma om det finns något hopp om en fortsatt butiksverksamhet i Nusnäs.

JONAS GREN