Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på sex banor

I dag kommer kommunfullmäktige att besluta om vilken ombyggnadsnivå det blir på den nya ishallen på Lugnet.
Falu Curling Club hoppas att politikerna går på det dyrare alternativet, vilket bland annat innebär en utbyggnad av curlinghallen från fyra till sex banor.
– Vi vet att vi klarar de ökade kostnaderna, och två nya banor är ett måste om vi ska kunna utveckla vår verksamhet, säger ordförande Lars Nordström.

Den nuvarande ishallen på Lugnet byggdes 1974.

Nu ska den mögel- och fuktdrabbade hallen rivas och ersättas av en helt ny hall med byggstart under 2013.

Vid torsdagens sammanträde ska kommunfullmäktige fatta ett beslut om vilken ombyggnadsnivå som ska gälla för den nya ishallen.

Går fullmäktige på beslutet som kommunstyrelsen tog, så kommer det att bli det billigare alternativet med maxgränsen 55,5 miljoner kronor.

Får Lars Nordström som han vill, byggs den nya ishallen efter det dyrare alternativet med maxgränsen 60 miljoner kronor.

Skillnaden mellan de båda alternativen handlar främst om investeringskostnaden för två curlingbanor med tillhörande installation och två omklädningsrum, varav ett separat omklädningsrum för damer med dusch, totalt 4,5 miljoner kronor.

Den tillkommande hyran för kommunen är beräknad till 3 528 000 kronor/år respektive 3 849 000 kronor/år.

Falu Curling Club, som i år för första gången på mycket länge har ett lag i herrarnas elitserie, har i tidigare kontakter med LufAB sagt sig vara beredda att finansiera investeringen med en miljon kronor.

– Vi har sagt att vi kan tänka oss att vara med på något sätt. Klubben skulle kunna fixa bidrag på 500 000-600 000 kronor, och dessutom har vi redan lagt ner 500 000 kronor i den kommunalägda hallen sedan tidigare, säger Lars Nordström.

Curlingklubben har också sagt att man kan stå för ökade hyreskostnader med runt 200 000 kronor/året. I dag betalar man 12 500 kronor/ år. Just denna bit har mötts med skepsis från vissa av Faluns ledande politiker.

– Vi har de musklerna. Jag förstår inte att man inte kan lita på oss som kan verksamheten utan och innan. Vi har jobbat med det här de senaste fem åren och tagit fram kalkyler som visar att vi klarar de ökade kostnaderna. Vi är inga dumhuvuden. Klubben har en bra ekonomi och har samlat i ladorna, säger Lars Nordström.

På vilket sätt tänker ni öka intäktssidan?

– Främst genom att utveckla verksamheten. I dag kan vi inte ta emot ungdomar i den omfattning vi vill, då vi är trångbodda. Vi kommer också att kunna arrangera tävlingar när den nya hallen står i klar. I dag törs vi inte arrangera några tävlingar, då vi vet att det regnar in i hallen vid dåligt väder.

Mångas skepsis bygger på det faktum att kommunen blivit bränd när andra föreningar inte klarat sina åtaganden. Hur ser du på det?

– Jag vill inte ge mig in i någon polemik med politiker och andra. Jag vet att vi lagt ner ett stort jobb på det här, och vet att vi tagit fram kalkyler som visar att vi skulle klara av att ta ökade kostnader. Vi har dessutom alltid gjort rätt för oss och det borde betyda en del. Vi får se hur politikerna väljer att resonera, säger Lars Nordström.