Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas på kreativ sommar

Leksands folkhögskola satsar stort på sommarkurser i år.
Antal kursveckor dubbleras, utbudet har ökat avsevärt och flera av kurserna har en internationell inriktning.
Bland annat ska japaner få lära sig om Dalarnas konst och kulltur - i ett lugnt tempo.

Annons

Redan förra sommaren hade Leksands folkhögskola planer på att ge sommarkurserna ett internationellt stuk.

Det var mycket nära att elever kom från både Japan och Dubai, men klasserna blev för små.

– Sommarkurserna måste betala sig själva eftersom de leds av inbjudna gästlärare och då krävs det ett visst antal elever, berättar Mats Svensson, huvudlärare i keramik och en av de drivande krafterna i skolans internationella arbete.

– Vi var väldigt nära att klara elevgränsen, men valde att ställa in.

Därmed kunde skolans "internationella saga" ha blivit all. Men i stället för att tänka: "Jaha, det var en god idé - men vi kom inte ända fram" - så satsar man ännu mer i år.

– Ja, det stämmer. Sommarkurserna kommer att pågå under fyra veckor mot tidigare två. Flera av dem har också två gästlärare som undervisar både på flera språk och vi har även kontakt med en japansk resebyrå, fortsätter Mats Svensson.

Och förutom fler kursveckor har man i år även lagt en del av dem senare på sommaren - i skarven juli-augusti.

– Förra året tittade vi på när flyget var billigast från Japan och det var i början på sommaren - men då var det få som var lediga och kunde komma, konstaterar Mats Svensson och fortsätter:

– Därför vänder vi på det den här gången. Trots att det blev som det blev har vi lärt oss mycket från förra sommaren.

Dessutom har skolan anställt en projektledare - Fia Palmgren - enkom för att driva arbetet med sommarkurserna. Hon var själv keramikelev på skolan på 1990-talet.

En av hennes huvuduppgifter inför årets sommar har varit att knyta kontakter.

– Jag har bland annat varit i Japan och besökt flera olika universitet. De mötena har varit mycket värdefulla - både för framtida gästlärare till våra sommarkurser, men också för utbyte mellan skolorna under vintern, berättar hon.

I en rykande färsk broschyr marknadsförs fyra av sommarkurserna som har internationell inriktning - Arts and Culture in Dalarna (Konst och kultur i Dalarna), Anagama firing (Japansk keramik), Making jewelry (Smyckestillverkning) och Book binding (Bokbinderi).

En del kräver ingen förkunskap och andra är att likna vid påbyggnadskurser och Master Class.

– Vår förhoppning är att skolan även på sommaren ska vara en kreativ mötesplats. Det känns inte rätt att alla våra fina verkstäder ska stå tomma då, avslutar Fia Palmgren och Mats Svensson.