Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppade över rasterna – för att få göra tidning

Eleverna var så engagerade att de hoppade över rasterna.
De 18 eleverna i klass 6 B vid Mockfjärdsskolan har gått tidningsskola och gjort en egen väggtidning.

Per Wahlström, lärare i svenska, fick under ett besök i en bokhandel syn på en liten folder om en tävling för alla landets grundskoleelever..

Det ledde till att Mockfjärdsskolans klass 6 B deltog i Läsutmaningen 2015, en tävling arrangerad av Kamratposten, Akademibokhandeln och Bonnier Carlsén.

– Eleverna läste böcker och recenserade dem. Några av eleverna gav klartecken till att jag skickade in deras recensioner, berättar Per Wahlström.

En av hans elever – Linn Dahlgren – fick nyligen besked om att hon vunnit första pris; ett presentkort på böcker, två klassuppsättningar skönlitterära böcker och en tidningsskola för hela klassen.

– Hon läser mycket och en en väldigt duktig elev, berömmer läraren.

Häromdagen gästade Oskar Ekman, rektor för Kamratpostens tidningsskola, Mockfjärd och undervisade eleverna i bland annat källkritik, intervjuteknik och hur man gör tidning. Dagen avslutades med en workshop där eleverna själva fick ta fram underlag till och producera artiklar.

– Otroligt roligt att få träffa så kreativa ungdomar och att få lära vana mediakonsumenter mediaproduktion. De var väldigt fokuserade, berättar rektorn.

För att fler ska få ta del av det de lärde sig och gjorde under dagen kommer eleverna att jobba vidare och ta fram en "hel" väggtidning, som ska sättas upp i skolan.

– Det är roligt om fler har nöje och nytta av det vi gjort, tycker eleverna, som just nu funderar över hur de ska presentera sitt material och hur det ska vinklas för att locka läsare.