Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp om positivt flygplatsbesked

Inom kort väntas Miljödomstolen presentera sitt beslut. Frågan är om flygplatsen i Sälen tillåts byggas om till en stor och modern turistflygplats.
– Då kan det konkreta jobbet på allvar inledas, säger kommunens ansvarige Ingemar Kyhlberg.

Region Dalarna beslutade under onsdagen att delfinansiera projektet "Sälen-Trysil-Idre Airport" med 250 000 kronor. Tillsammans med länsstyrelsen, berörda kommuner och näringslivet ska en miljon gå till kostnader för det fortsatta miljöprövningsarbetet med en projektledartjänst - och den affärsplan som ska tas fram för regionen när miljödomstolen fattat ett eventuellt positivt beslut.

– Innan ett positivt beslut i miljödomstolen är det svårt att sätta spaden i jorden på allvar. Vi har redan klart för en första etapp, men det vi alla väntar på är att få tillståndet att bygga ut till en full längd av 2,5 kilometer. Först då blir det Airbusklass på anläggningen, säger Kyhlberg som är Sälen-Malungs projektledare för SITE, samt adjungerad i den projektdrivande föreningen Turismintressenter i Sälen.

Redan 2009 inledde turismintressenterna sitt arbete med att uppgradera Sälens flygplats till en flygplats för stora turistplan. I dag har närmare tio miljoner plöjts ned i projektet. Nu avvaktar de ansvariga det avgörande beslutet i Miljödomstolen - som kanske kommer i november.

– Vi hoppas och tror på ett positivt beslut. Ingen remissinstans har i alla fall lagt fram några invändningar. Ett tillstånd för en 2,5 kilometerbana är en nödvändighet för hela projektet. Det skulle stora chanser för utveckling, internationell turism och åretruntverksamheter i regionen, säger han.

Satsningen att bygga ut flygplatsen från dagens 1 199 meter till 2 500 meter, samt bredda från 23 till 45 meter beräknas kosta många hundratals miljoner.

– Finansieringsmässigt vill ingen intressent säga varken bu eller bä just nu. Alla avvaktar miljödomstolens dom innan någon är beredd att ta tag i finansieringen. Men det pågår redan diskussioner i kulisserna, säger Ingemar Kyhlberg.

Fotnot: SITE är ett svensk-norskt destinationsutvecklingssamarbete mellan Sälen, Idre, Trysil och Engerdal.