Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp för syskon trots utvisningshot

Utvisningshotet är akut.
Men fortfarande finns hopp för att familjen med två barn under tio år från Azerbajdzjan ska få stanna i Falun.
– Hoppet är det sista som överger oss. Vi försöker med allt, säger Lisa Breiting, barnens familjehemsmamma.

Familjen, som dt berättade om redan i våras, består av fyra personer - mamma, pappa och två barn, nio och sju år gamla.

Föräldrarna är psykiskt instabila och mamman har vårdats på sjukhus i ett år, men bor nu hemma i en lägenhet i Falun igen.

Barnen är integrerade i det svenska samhället och bor i familjehem, eftersom föräldrarna inte anses kunna ta hand om dem på grund av sin psykiska sjukdom.

– Barnen går i skolan och klarar sig bra för övrigt, säger Margret Hammar, ordförande i Falu flyktinggrupp, som engagerar sig aktivt i familjen.

Familjen flydde 2005 från Azerbajdzjan undan våld och förtryck.

Sedan dess har ett stort antal personer på olika sätt försökt få ett permanent uppehållstillstånd till familjen.

Men det har misslyckats.

Nu är utvisningshotet akut.

I maj beslutade Migrationsdomstolen att utvisa familjen. Nu står det klart att Migrationsöverdomstolen inte prövar fallet, vilket gör att Migrationsverket kan utvisa familjen med kort varsel.

– Det är en fruktansvärd situation som familjen lever under. Barnen börjar också mer och mer att förstå hur allvarligt det är.

– Skulle familjen tvingas tillbaka finns risken att pappan kastas i fängelse och mamman utsätts för våld. Barnen kommer då inte att klara sig. De har ju heller ingen som helst förankring i Azerbajdzjan, exempelvis är pojken född i Sverige, säger Hammar.

Föräldrarna har också sagt att de inte lämnar Sverige - levande.

– De är bestämda på den punkten. De tänker ta livet av sig själva och barnen om de skickas tillbaka, konstaterar Margret Hammar.

Men allt hopp är inte ute.

Så här säger Margret Hammar:

– Familjens advokat har fortfarande gott hopp om att få till endera ett permanent uppehållstillstånd eller ett tillfälligt uppehållstillstånd.

– Han har möjligheterna att lägga ett verkställighetshinder. Dessutom kan inte barnen få pass eftersom de är omhändertagna. Och utan pass kan de inte skickas ut, säger Hammar.

Barnen påverkas av den svåra situation familjen lever under, även om familjehemmet försöker hålla undan det värsta.

– Barnen är försvarslösa, säger Lisa Breiting, syskonens familjehemsmamma.

Men hoppet att familjen ska få stanna i Sverige är alltså inte ute.

– Nej, det ser svårt ut, men vi hoppas att advokaten kan få myndigheten att se över frågan igen, när så mycket nytt i fallet tillkommit.

– Hoppet är det sista som överger oss. Vi försöker med allt, säger Breiting.

Det pågår alltså ett intensivt arbete för att få familjen kvar i Falun.

– Naturligtvis ska de inte åka tillbaka. Det får inte gå så långt, säger Hammar.

De sociala myndigheterna säger nej till att familjen ska utvisas.

Och tidigare har flera lokala politiker, bland annat riksdagsledamöter, protesterat mot utvisningshotet.

– Vi kommer att bråka och ta till alla till buds stående medel för att familjen inte ska tvingas bort från Falun. Vi ger oss aldrig, säger Margret Hammar.

På lördag kommer också en manifestation ordnas - för att förmå myndigheterna att stoppa utvisningshotet av den azerbajdzjanska familjen.

– Sverige bryter mot Barnkonventionen, säger Daniel Riazat (V).

Riazat, ordförande i skolnämnden, har tidigare skrivit brev - bland annat tillsammans med riksdagsledamoten Roza Guclu Hedin - till Migrationsverket om familjens situation.

– Men något svar har jag inte fått, säger han.

Nu ordnar Riazat en manifestation på Stora torget på lördag (klockan 15.00), där bland annat personal och föräldrar från skolan där barnen går deltar.

– Alla är mycket engagerade och jag hoppas på stor uppslutning av allmänheten också.

– Jag kommer att hålla tal, liksom en del andra också. Det är viktigt att vi gör vår röst hörd. Sverige bryter mot Barnkonventionen om barnen utvisas, kommenterar Daniel Riazat.