Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp för påkostad stugby efter konkurs

Pan Park Fulufjällsbyn som skapades med holländska intressen försattes i juni i konkurs. Sedan dess har försök att sälja den mycket påkostade stugbyn pågått och det finns fortsatt hopp om att kunna finna en ny ägare.
– Vi har haft flera intressenter och det har jobbasts med olika lösningar, säger Åke Söderman som är konkursförvaltare.

Annons

Det är bolaget Pan Park Accomodation Sweden AB, som begärde den då inte åtta år gamla stugbyn i konkurs. Enligt uppgift ska det ha rått meningsskiljaktigheter mellan delägarna i bolaget.

Det huvudsakliga intresset för stugbyn finns i utlandet och då både från norska sidan, men framförallt pågår det försök att få en del av de tidigare ägarna att åter gå in och ta över verksamheten.

– Vi har haft flera spekulanter, med det har ännu inte lett till någon affär, säger Åke Söderman.

Tanken är nu att lämna över projektet till en ny fastighetsmäklare och att på nytt annonsera ut stugbyn. Något som kan vara avgörande för hur byn ska drivas är frågeställningen om att i större grad vända sig mot snöskoteråkare, något som har varit en känslig fråga då stugbyn haft nära kopplingar till den intilliggande nationalparken och organisationen Pan Park.

– Representanter för banken kommer att besöka stugbyn inom kort och efter det ska det förhoppningsvis komma ett besked. Vi är dock inställda på att driva byn vidare, säger Åke Söderman.

På plats i Mörkret finns Robban Essen-Möller som driver stugbyn på uppdrag av konkursförvaltaren.

– Vi har haft en hel del gäster, men genom att vi saknat internet så har vi också förlora ett antal gäster. Räddningen har varit att vi funnits med i STFs broschyrer, säger Robban.

– Det är en väldigt fin stugby och förhoppningsvis ska den drivas vidare i väntan på försäljning.

– Det är inte att rekommendera att bara stänga byn, då skulle förfallet snabbt sätta in. Däremot kanske vi väljer att låta några av de mindre husen bli kallställda under lågsäsongen, säger Åke Söderman.

Det finns pantbrev på 16,7 miljoner plus räntor, för stugbyn, som hade kostat drygt 30 miljoner att byggas när stugbyn invigdes 2004.

Övriga skulder handlar bland annat om löneskulder på 72 000 och oprioriterade skulder, främst elräkningar, på 229 000 kronor.