Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vårdade bygdens rika kulturarv– Minnesord över Ingrid Hjort

Ingrid Hjorth, Gagnef har avlidit 91 år gammal. Hon har under decennier varit aktiv i hembygdsrörelsen i sin hembygd Gagnef genom ett mångårigt engagemang i olika föreningar och verksamheter för att tillvarata och vårda det rika kulturarv som finns i bygden. I Gagnefs Minnesstugas styrelse har hon uthålligt, klokt och entusiastiskt arbetat och varit styrelseledamot i drygt 40 år. Det är en ofattligt lång tid.

Annons

Ingrid Hjorth förknippas mest för sitt oförtröttliga arbete då det gäller Gagnefsdräkten. I början av 1970-talet tillhörde hon en grupp som på Minnesstugans initiativ tog fram en dräktbok/dräktalmanacka, något som dittills saknats i Gagnef. Hennes kunskap om de traditionella kläderna fanns nedärvt då medlemmar i hennes familj/släkt i generationer sytt de kläder som bars och ännu bärs i Gagnef. Hon hjälpte alla som ville sy nytt eller ändra delar av sin dräkt. Hon var också spindeln i det nät som krävdes för att kunna få till alla detaljer. Förutom en skicklig sömmerska som Ingrid var behövdes såväl knypplerskor, bandväverskor och brodöser för att bara nämna några av de hantverk som dräkten kräver. Ännu en bra bit in på 2000-talet var detta möjligt att få genomfört i Gagnef.

Vi ser nu att detta hantverkskunnande för försäljning avtar. De kurser som Ingrid gav i dräktsömnad har förhoppningsvis gett resultat så att nya generationer kan få tillgång till gagnefskläder. Ingrid har också varit del av insamlingen av historiskt värdefulla dräktdelar till Gagnefs Minnesstugas samlingar, en samling som kommer att kunna glädja många generationer framöver. Det var också med stort engagemang Ingrid och maken Olle deltog i byggandet av samlingslokalen Stuggu där de tillsammans med många andra helt ideellt uppförde en timmerbyggnad till stor nytta och glädje för folket i Gagnef.

Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga vill tacka för ovärderliga insatser som för kulturarvet vidare.

Lena Nordesjö, ordförande

Herman Lindberg, f.d. styrelseledamot