Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon var hedersmedlem i byalaget – Minnesord över Inger Alexanderson

Inger Alexanderson född Laestadius avled den 14 november, 91 år gammal i sitt hem i Hedemora i kretsen av sina barn. Hon var född i Stensele och uppväxt i Umeå.

Hon gifte sig som 20-åring med Jägmästare Gunnar Alexanderson som då var änkling med två små barn som hon blev mamma för. Eftersom hon var behövd som maka och mor så avslutade hon sina påbörjade studier vid hushållslärarseminariet. De fick ytterligare tre barn.

Som så ofta på femtiotalet arbetade hon i hemmet i Vikmanshyttan, tog hand om barnen och lagade mat från grunden då maken både jagade och odlade i en stor trädgård. Hon var mycket aktiv i den kyrkliga syföreningen vars insamlade medel stod för inredningen i den nya brukskyrkan invigd 1966. Hon har sytt, stickat, vävt och handarbetat. Inger var också några år ledamot av kyrkofullmäktige i Hedemora församling. Som pensionärer flyttade Inger och Gunnar till Nisshyttan, Säters kommun. Där kom de att spela en betydelsefull roll för byalagets tillkomst och fortlevnad. De gjorde stora ansträngningar att bevara kulturhistorien runt det gamla bruket och bidrog till gemenskapen i byn. Hon var hedersmedlem i byalaget och firade sin 90-årsdag i bystugan.

De senaste åren har hon bott i Hedemora. Maken avled 1997. Hon har sjungit i två körer och engagerat sig i Synskadades riksförbund och Röda Korset lokalt i Hedemora. Hon klarade sig själv ända till augusti i år, då sjukdom gjorde att hon blev helt beroende av sjukvård, hemtjänst och hemsjukvård i ett par månader. Hon fick professionell och personligt utformad hjälp av den offentliga sjukvården.

Barnen genom Karin Alexanderson och Eva Nygårds