Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon var föreståndare på barnhem i Folkärna och Stora Tuna – Minnesord över Lilly Karpas

Lilly Karpas somnade stilla in på Fjällglimten i Duved 9 februari, i en ålder av 90 år fyra månader och 21 dagar. Hon växte upp i Roteberg på Karpagården utanför Edsbyn. Redan i unga år fick hon och systrarna vara med och hjälpa till, inte minst på Karpavallen där de hjälpte sin mormor. Senare kom hon att utbilda sig till socionom.

Under 60- och 70-talet var hon föreståndare på barnhem i Folkärna och Gropen i St Tuna, Borlänge. Genom sitt arbete kom hon att ledsaga otaliga pojkar in i vuxenlivet. I mitten av 70-talet fick hon tjänst som skolkurator på Gylle skola. Vid samma tid köper hon ett gammalt hus i Gamla Färjegårdarna som hon renoverade. I slutet av 70-talet fick hon adoptivsonen Phär.

Lilly var mån om sina rötter i Edsbyn och sommarstugan vid Våsen kom att bli ett paradis för henne som hon älskade. 2006 flyttade hon till Edsbyn för att komma närmare fritidshuset.

2017 flyttade hon till Fjällglimten i Duved för att komma närmare sonen som bor i Åre sedan tidigare. Lilly kom under livet att bevara sin barnatro och det lade grunden till hennes varma, ofta glad och sociala personlighet. Hon var ur flera hänseenden en nyfiken och driven person.

När tillfälle gavs reste hon gärna både i Sverige och utomlands – bland annat Israel, Korea, Transibiriska järnvägen och Svalbard. Nu har Lilly gett sig in på sin sista resa och när hon tar adjö får vi som var hennes familj, släkt och vänner tacka för hennes liv och överlämna henne i

Guds händer.

Genom sonen Phär Karpas