Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tog en chans – startar eget mitt i finnmarken: "Landsbygden kommer blomstra igen"

Ann-Louise Danielsson tror på en framtid i Orsa finnmark. Så pass mycket att hon nu väljer att starta en verksamhet där.

Annons

Makkolabaren, som den i folkmun kallas, har legat tom och öde i många år.

Nu har den smått legendariska vägkrogen i Kvarnberg funnit en ny ägare i Ann-Louise Danielsson som själv bor på toppen av berget.

Sedan hösten 2014 har hon restaurerat och inrett lokalerna för att driva det hon kallar för Skogslyckans kursgård som går i hälsans tecken.

Denna kursgård ligger mer konkret fyra mil norr om Orsa, mitt i vildmarken, 600 meter upp på Hemberget. En molnfri dag kan man se 20 mil ut över den vackra skogen och i fjärran kan man ana Finnsjön.

– Jag vill hjälpa folk till bättre leverne och ett lyckligare liv. Jag hamnade här för att jag själv gick sådana kurser och det hjälpte mig att må mycket bättre. Det gav mig en annan syn på livet. Jag hoppas göra detsamma för andra, berättar Ann-Louise Danielsson.

Hon älskar att bo i Kvarnberg. Därför vill hon också satsa på kursgården. Inte minst för att det är för dyrt att pendla till ett jobb som ligger bortanför finnmarken.

– Att få stanna i skogen vore det bästa för min del, konstaterar Ann-Louise Danielsson.

I dag har hon hunnit ha öppet i ungefär en månad. Responsen har varit positiv. Många är glada för att det återigen lyser i de glasade öppningarna.

En del turister stannar också längs vägen när DT är på besök. Tyvärr är det en bakdag och hon kan inte ta emot några gäster.

– Det har sett så tråkigt och trist ut ett tag här. Tidigare fanns det ingenstans mellan Orsa och Sveg där man kan kunde stanna och vila, säger Ann-Louise, och påpekar att det är omkring tvåtusen bilar om dygnet som passerar hennes kursgård.

Men vad tilltalar dig med skogen?

– Skogen hjälper dig att må bättre. Jag har inte träffat någon som inte säger att de inte mår bra av att vara i skogen eller trivs i skogen. Det läker dig inifrån och ut. Det är det vi behöver. Mer frisk luft. Bättre välbefinnande.

Samtidigt kan man inte påstå att affärerna blomstrar i Kvarnberg. Det finns nämligen inga. Allt som allt finns där två hushåll om man räknar med Ann-Louise. Däremot ett gäng trevliga sommargäster.

Men Ann-Louise tror ändå på hennes kursgård:

– Jag kan inte tänka mig att bo i staden. Landet är för mig. Som vi stressar och ökar på mer och mer i dag hinner vi inte känna efter längre. Jag tror att landsbygden kommer att blomstra igen och då kommer jag vara väldigt glad över att ha mina hus här, avslutar Ann-Louise.