Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tar dansen ett steg längre: "Jag vill stötta andra"

Stina Roos från Gagnef vill dela med sig av sin dansglädje.
– Jag ska undersöka möjligheterna att leda dans för personer med olika typer av funktionsnedsättningar, berättar hon.

Sedan tio år är Stina Roos en hängiven elev vid Gagnefs musik- och dansskolas dansverksamhet. Nyligen medverkade hon i den hyllade dansshowen Lejonkungen.

Läs också: Gagnefselever ryter till – går från kyla till afrikansk hetta och En scen full av liv – och en cirkel som sluts.

– Det har varit och är så roligt och utvecklande att jag gärna vill fortsätta, säger hon och berömmer musik- och dansskolan för att den på ett medvetet sätt tar in unga människor i en varm och kreativ gemenskap.

Ända sedan hon var barn har hon haft ett socialt engagemang som yttrat sig i att hon brytt sig om andra och velat hjälpa människor som har det svårt.

– Jag har en syster som är läkare så det kanske beror på hur vi uppfostrats.

I dag är Stina 23 år, går sista året på socionomprogrammet vid högskolan Dalarna – och har en idé.

– Jag vill som kvällsprojekt starta dans för personer som annars kanske inte får möjlighet att dansa, berättar hon.

Under sin utbildning har hon tagit del av en undersökning som visar att dans kan få deprimerade unga högstadietjejer att må bättre. När hon under sin skolpraktik träffat människor med funktionsnedsättningar har hon börjat fundera över möjligheterna att starta dans även för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar.

– För mig har dansen varit väldigt utvecklande; den har bidragit till att öka mina färdigheter på såväl det fysiska som det psykiska planet, Den har gett mig fysisk träning, men också gett mig insikter i gruppdynamik; lärt mig lyssna, ta och ge ansvar, visa tolerans och ändå våga ta plats, förklarar hon och fortsätter:

– Som individ i en grupp får man del av gruppens självförtroende, vilket gör att många som annars aldrig skulle ens prata inför en grupp vågar uppträda inför mängder av människor.

Hon planerar att efter utbildningen arbeta utomlands en tid – med någon form av hjälp- eller biståndsarbete. Men när hon återvänder hem vill hon förena nöje med nytta genom att leda dansgrupper för personer med funktionsnedsättningar.

– Dansen har varit så betydelsefull för mig att jag vill "bjuda upp" andra, säger hon.

Läs fler Gagnefsnyheter.