Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon står på scenen mot alla odds

Symbolerna omger henne. Träd, kors, änglar och små lappar i hemmet är en ständig påminnelse om att hon har fötterna på stadig mark, i ljuset nu.

- Jag är inte kristen i vanlig bemärkelse, men jag behöver stötta mig själv med laddade symboler för att stanna i ljuset, säger Linda Fändriks om korset hon har intatuerat på vänster tumme.

Huden på Lindas rygg pryds av ett kalt träd, med bara ett löv på. En symbol för att när något brister, i det här fallet en kvist, så växer något nytt fram istället. På handleden har hon ett armband med Sinnesrobönen, ett av tolvstegsprogrammets kännetecken. I självhjälpsgrupper och på behandlingshem har Linda Fändriks fått stöd att hitta vägen tillbaka till livet igen efter djupa depressioner och en barndom präglad av tunga känslor.

- Jag brukade stänga in mig i garderoben och drömma mig bort som ett skydd mot den intensiva rädslan när mamma drack och våldsamma människor intog hemmet, berättar Linda Fändriks om hur hennes dikter kom till.

Naken, sårbar och skör framför Linda sina sånger om hur liten och rädd hon kände sig som barn till en alkoholiserad mamma. Fortfarande känner Linda sig hjälplös i mötet med sin mamma, men idag går Linda iväg om mamman är berusad.

- I pray for you to find a way to the stars.

Budskapet i sången är frigörelsen från skulden och skammen och ansvaret över någon annans liv. Idag tar Linda ansvar för sitt eget välmående, men inte för sin mammas, det är för smärtsamt. Ett barn till en alkoholist känner sig ofta maktlös över att inte kunna hindra sin förälder att ta till flaskan. Istället för att vara bunden till mammans problem använder Linda energin till det kreativa skapandet.

- Hur skulle det vara om du slutade söka dig själv och istället började skapa dig själv?

Kusinens kommentar väckte Linda Fändriks ur offerrollen och hon förstod tidigt i livet att hon var tvungen att hitta nya lösningar för att hitta livsglöden igen. Idag har hon många verktyg för att leva, ett är musiken. Sångerna blir till när hon behöver bearbeta en känsla, då sätter hon sig vid pianot och bara lyssnar inåt. Linda vet att det alltid kommer vara så.

- Livet är en process och det som behöver läkas kommer upp när det ska oavsett när det hände, säger Linda.

En av Lindas första låtar kom till när hon var sjutton år, då hon en kväll fick syn på månen och fann hoppet i mötet med det reflekterande ljuset. Månbarn var den inledande sången på en förtrollande kväll på Waynes Coffe på tisdagen. Många av besökarna var märkbart berörda, flera grät. Däribland arrangören Cecilia Bergqvist som flera gånger under kvällen uttryckte sin uppskattning.

- Det här är en stor, stor idol till mig, förklarade Cecilia i mikrofonen.

Och när kvällen var över kunde många instämma.

Fakta: Linda E Fändriks

Uppvuxen i Stockholm, numera bosatt och verksam i Borlänge.

Jobbar som projektledare med uppsökande verksamhet för att stötta ungdomar som växer upp i missbruk.

E-music är ett samlingsnamn för musik, konst och poesi skapat av Linda E Fändriks.

En skiva är under inspelning tillsammans med Ronnie Svenblad.