Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon skapar nytt centrum för Islandshästar

Efter 13 år med hästar på Island och en snabb hemvändare till Norge, har Mailinn Solér hamnat på en gård i Stora Skedvi. Tillsammans med sambon Axel Grusell och deras tre barn vill hon där skapa ett centrum för islandshästar.

Annons

Fastän de inte bott på gården så länge finns där redan 20-talet islandshästar och verksamheten är i gång med inackordering, utbildning, uppfödning och försäljning. Men det är inte bara Mailinn Solér som jobbar hårt på gården,

– Det är mycket jobb för Axel nu, berättar hon.

Axel Grusell, som tidigare spelat hockey på elitnivå i Norge, är numera snickare med egen byggfirma. Något som har kommit till användning då den gamla mjölkgården ska göras om till hästgård. Det är mycket regler som ska följas, paret har till exempel varit tvungna att sänka golvet i hela stallet för att få rätt takhöjd.

Paret träffades i Oslo, där Axel spenderat 13 år, samma 13 år som Mailinn levt på Island.

– Vi tittade på gårdar i Norge först, men det var svårt. När vi fick chans att flytta in i Axels föräldrahem kändes det jättelyxigt. Det är en gård som har gått i genrationer och min svärfar känner gården bra. Så fort nått krånglar kan han säga att "det är den pumpen där, gör så här", berättar Mailinn Solér.

Direkt efter studenten flyttade Mailinn till Island där hon hade fått jobb på en hästgård.

– Det visade sig att de bara pratade isländska. Viktigast var att jag lärde mig de konstiga isländska namnen på alla hästarna.

Det blev sen en lärorik tid på gården. Hon läste sen en eftergymnasial utbildning där hon blev kvalificerad hästtämjare och hästtränare.

– Till slut hade jag ansvar för 100 hästar på Island.

Mailinn tycker att hästhållningen i Sverige skiljer sig från Island. Som ett exempel berättar hon om en incident som hände när de nyss flyttat till gården, då hästarna smet ut ur hagen.

– Jag föser väl ut dem på vägen och driver hem dem med bilen tänkte jag. Men "så gör man ju inte i Sverige" sa Axel.

– På Island går hästar före allt. Bygger man en väg, måste man bygga en ridväg bredvid. Kommer det en flock med hästar på vägen är det ingen som tycker att det är konstigt.

– Där är det också vanligt att man byter hästar, mot till exempel tjänster. Jag bytte till exempel med en tandläkare, så nu har jag gratis tandvård resten av livet. Visserligen på Island, säger hon och skrattar.

Axel och Mailinn har många idéer om hur verksamheten på gården skulle kunna bli en knytpunkt för islandshästintresserade framöver. Det handlar bland annat om ridskola, föreläsningar, turridning och tävlingar.

Mailinn vill också utnyttja sina kontakter på Island genom att hjälpa till med hästköp från ön. Hon hjälper också gärna den som vill köpa häst i Sverige.

– Jag är både en människo- och hästkännare. Jag har ett bra öga för vilka som kan passa ihop, och jag skulle aldrig sälja en häst till någon där jag ser att det kommer bli problem.

Den som är nyfiken på Solérs islandshästar har möjlighet att besöka gården under gårdsrundan 18 augusti.