Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon ska hjälpa kvinnor som far illa

Många kvinnor utsätts för psykiskt och fysiskt våld i nära relationer.
Nu har Borlänge kommun tillsatt en kvinnofridsrådgivare.
– Min viktigaste uppgift är att lyssna till vad kvinnan vill, säger Agneta Andersson.

Den första maj tillträdde hon tjänsten som Borlänges första kvinnofridsrådgivare och är anställd av Socialtjänstens öppenvård.

Agneta Andersson kommer direkt från Gemensamma Krafter där hon var med redan från starten i slutet på 1990-talet.

Därifrån var steget inte stort till den nya tjänsten.

– Hos Gemensamma Krafter kom jag ofta i kontakt med problematiken med våld i nära relationer och allt vad det innebär, säger hon.

Att nu på heltid få fokusera på att hjälpa de utsatta kvinnorna är något som hon tycker känns rätt.

Och att behovet finns är helt klart, men om våldet mot kvinnor i samhället ha ökat eller inte är svårt att säga, menar hon.

Men att det existerar i alla samhällsklasser, åldrar och kulturer. Det är helt klart.

– Mörkertalet är otroligt stort. Det här är familjehemligheter, säger hon.

Att som kvinna bli utsatt för våld av sin man eller någon annan man har en nära relation till är tyvärr fortfarande förknippat med mycket skuld och skam.

– Och det är minst lika vanligt att kvinnor utsätts för psykiskt misshandel. Att de hela tiden får höra att de är fula, dåliga och värdelösa, säger Agneta Andersson.

Våld i nära relationer handlar om alla typer av handlingar som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker en person. Det kan röra sig om fysiskt våld som slag, knuffar eller sexuellt våld. Men även om kränkningar, kontroll och hot.

Till Agneta Andersson på Socialtjänstens öppenvård kan kvinnor vända sig till för att få råd, hjälp och stöd eller bara för att få prata. Hon hjälper även till med att ge kvinnorna de viktiga kontakter som krävs för att komma vidare i livet. Som kvinnofridsrådgivare har hon tystnadsplikt och hennes tjänster är kostnadsfria.

– Det viktigaste är att lyssna till kvinnan, vad vill hon, vad för slags hjälp behöver hon. Vi pratar också igenom situationen. Varför blir man kvar i ett våldsamt förhållande. Och att våldet är en brottlig gärning, säger hon.

Agneta Andersson menar att för många av de här kvinnorna blir det onormala efter ett tag normalt.

Även om hon bara varit i gång sedan i maj så har hon full upp och redan kontakt med många kvinnor. En del har hon fått kontakt med via personal i vården, socialtjänsten och familjerådgivningen.

Behöver du komma i kontakt med Borlänge kommuns kvinnofridsrådgivare, maila till kvinnofrid@borlange.se eller ring 0243-666 40.