Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon servar skandinaver som vill bo i solen

Zhandra Hammarlund har inte ångrat flytten från Rättvik till Gran Canaria en sekund.
Man lever i ett lugnare tempo man bara är. Och klimatet är fantastiskt.
Hennes företag CanariaHome hjälper skandinaver med både vård och omsorg samt hushållsnära tjänster. Företaget startade i Las Palmas men växte snabbt och finns nu på flera orter på spanska fastlandet och på öarna, i Portugal och snart även Montenegro och Sverige.

Annons

När Zhandra Hammarlund bestämde sig för att flytta till Gran Canaria för gott, hade hon bott på Kanarieöarna till och från i 20 års tid.

Hon hade vid ett besök i Sverige åkt igenom Dalarna och tänkte att; om jag någonsin ska bosätta mig i Sverige igen, ska det bli här. 2006 gick flytten till Rättvik.

I början bodde jag och familjen på en gård i Söderås men flyttade sedan ned till samhället där jag jobbade på ett demensboende.

Åren i Rättvik var bra, men Zhandra längtade bort från kyla och mörker så hon bestämde sig för att göra slag i saken och förverkliga sin dröm eget serviceföretag som hjälper skandinaver utomlands.

Jag har jobbat länge inom den svenska sjukvården. Jag har också jobbat på Röda korset och ambulansen utomlands och sett behovet av vård och service hos många äldre skandinaver som bor permanent eller tillfälligt utomlands.

Zhandra tycker att den svenska äldreomsorgen och sjukvården blivit alldeles för komplicerad och fyrkantig.

Hennes motto är att vara till lags och hjälpa till med det kunden behöver allt från medicinsk vård,omsorg och rehab till städning och gräsklippning.

Jag har plockat med mig det bästa från svensk sjukvård och hemtjänst och skapat mitt eget koncept, ett trygghets-företag för skandinaver utomlands.

Pralins medarbetare är en av dessa som så gärna besöker Gran Canaria några veckor på vintern. Dock har jag aldrig behövt anlita Zhandra, har klarat mig utan incidenter.

Det där är ett dilemma, säger Zhandra. Många svenskar är skeptiska och tvekar att anlita oss. De är rädda för att få stämpeln som gammal och sjuk. Men vi hjälper folk i alla åldrar, med allt möjligt.

Alla tjänster har en taxa och svenskar kan använda både rut- och rotavdrag.

Vi samarbetar med olika aktörer inom vård och omsorg, med rehab, med resebyråer, Norska kyrkan, Svenska kyrkan och svenska skolan.

Pralin träffar Zhandra på restaurang Nitos i den typiska svenskorten San Augustin. Innan vårt möte går jag runt på orten och upptäcker en rad olika tecken på mina landsmäns närvaro. Bland annat ett stort komplex mitt i orten där endast svenskar hyr eller äger lägenhet, flera svenska restauranger och affärer samt en dalahäst i sten som berättar om dalfolkets kärlek för just denna ort.

Det finns väldigt många svenskar här i San Augustin medan de flesta norrmän bor i Arguiniguin och Puerto Rico, tyskar och engelsmän i Playa del Inglés.

Då Zhandra startade sitt företag 2010, bodde och arbetade hon främst i Las Palmas. Företaget expanderade snabbt och spred sig till andra orter så hon fick kuska runt en hel del och ta in timanställda.

Men i stället för att anställa mer personal, lade hon ut delar av verksamheten på franchising, ett koncept som är smått unikt inom branschen, menar Zhandra.

Sjuksköterskan Jenny Dalin flyttade ner till San Augustin i maj 2014 tillsammans med man och barn.

Vi har besökt södra Gran Canaria i 15 år och när vi såg annonsen om franchising behövde vi inte mycket betänketid.

Det första året har gått över förväntan.

I början frågade de ofta efter Zhandra, men nu har jag börjat lära känna kunderna och de mig, säger Jenny.

Eftersom nyttjandet av företagets tjänster är ytterst privat får inte Pralin följa med hem till någon kund. Däremot har Zhandra bett 82-årige Kalle Lindqvist från Lund vara med vid vårt möte. Han fick höra talas om CanariaHome vid en av de seniormässor Zhandra deltar vid för att marknadsföra sitt företag.

Jag har länge velat bo utomlands på vintern men har gruvat mig lite för att resa ensam.

Han bestämde sig direkt för att an-lita Zhandra och få hjälp med både resa, transport, boende, städning och tvätt.

Jag bor jättecentralt mitt emot det stora centrat där det finns svenska restauranger om jag skulle bli vilja ha svensk husmanskost.

Han tycker att han lever som en kung i värmen. Han bor visserligen ensam, men hittar alltid någon form av aktivitet för svenskar och skandinaver.

Varje dag börjar jag med en lång promenad från San Augustin längs dynerna bort till Maspalomas och tillbaka. Det blir två mil och jag njuter hela tiden.

Kalle stannar i fyra månader och har redan bokat in sex månader till kommande vinter.

Zhandra arbetar inte längre på fältet utan sköter marknadsföring, ekonomi och pappersexercis.

Sedan 2014 bor hon i den relativt nya turistorten Meloneras på södra Gran Canaria där hon lever vanligt familjeliv fast i betydligt lugnare tempo.

Här finns ingen stress. Det man inte hinner i dag får man göra i morgon. Det är gott om kvalitetstid.

Under oktober till april är det mycket jobb. Under sommaren är det lite stiltje vilket ger möjlighet att ta det lugnt och göra en del resor.

Fast så blev det inte just denna sommar. Hennes iver att fortsätta utveckla företaget tillåter inte så mycket vila.

Nu i höst kör vi i gång CanariaHome business academy med föreläsningar och utbildning på Gran Canaria och Lanzarote för dem som vill flytta till Spanien och starta eget.

Hon planerar också att ansluta privata kliniker med svenska läkare och sköterskor på alla platser där CanariaHome finns.

Första kliniken CanariaHome Health care center öppnar i höst på Gran Canaria.

Nästa plan är att skapa ett äldreboende för dem som vill bo heltid eller deltid utomlands. Det omfattar även avlastningsboende för alla åldrar, där hela familjer kan flytta in för att få avlastning och rehab för sina barn med diagnoser av olika slag.

Vi jobbar vidare för att utveckla den idén, men först ska vi lansera de andra två nya verksamheterna, säger Zhandra.