Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon satsar på smycken

/
  • 21-åriga Stina Ohlsson tog pysselintresset ett steg längre – och startade företag.

Det började som en hobby, men när intresset blev allt större startade Stina Ohlsson ett eget företag. Lusten att göra smycken tror hon kommer från morfar.

Annons

Stina Ohlsson dukar upp sin lilla verkstad på köksbordet hemma i villan i Mockfjärd. Tångar, snören, kedjor och färdiga armband, halsband och ringar trängs på bordet.

– Egentligen skulle jag vilja ha ett helt rum bara till det här, säger hon. Jag har börjat göra i ordning bagarstugan men det är inte klart än.

Stinas intresse för att göra smycken började redan när hon var liten. Hon brukade vara med sin morfar som pysslade med mycket och bland annat var silversmed. Även när Stina växte upp fanns intresset för att pyssla kvar, och hon gjorde smycken på fritiden mest för att hon tyckte det var roligt.

Det var när Stina upptäckte att fler och fler var intresserade av att köpa smycken av henne som hon i januari startade sitt företag Lilla S. På gymnasiet hade hon ett UF-företag där hon gjorde ljus, så steget till att starta ett "riktigt" företag kändes inte så stort. Dessutom hade hon hjälp av sin mamma som i många år drivit företag.

– Det svåraste med att ha eget företag är att lyckas marknadsföra sig och nå ut till alla, säger Stina.

Hittills har hon varit med på flera marknader och sålt sina smycken, och också sålt några till turistbyrån som ska sälja dem vidare. Men hon skulle ändå vilja nå ut till ännu fler, och nästa steg blir att försöka göra en egen hemsida. Hon har också gått några kurser för att lära sig silversmide. Att hon skulle bli trött på att göra smycken är ingen risk.

– Jag tröttnar aldrig och får nya idéer hela tiden, som jag skriver ner i en bok.

Det märks att Stina inspireras av sin närmiljö när hon gör sina smycken. De populäraste halsbanden är de med en dalahäst och de med en berlock där det står "mockfjärdskulla", "gagnskulla" eller "flokulla".

Annons