Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon räddades av "Nåshjälten"

Annons

Tidningen hälsar på Gärd Forsgren hemma i Björbo. Hon är kvinnan som blev överfallen i maj 2006, den gången som Per-Anders Petterson grep in, Nåsbon som nu dömts till ett års fängelse.

Gärd Forsgren är 69 år gammal och minns händelsen väl. Det är tre och ett halvt år sedan, men har etsat sig in. Hon hade varit och hälsat på sonen i Nås, och var på väg hem till Björbo - men på raksträckan vid potatis-skylten vinglade en man ute på vägen.

- Jag var ju tvungen att stanna, och han lade sig på bilhuven. Jag ropade åt honom att försvinna och backade lite fram och tillbaka för att skaka av honom, berättar Gärd Forsgren.

Hon tutade och blinkade, till slut hamnade bilen lite på tvärs på riksvägen. Det som förvånar Gärd Forsgren mest är att så många bilar åkte förbi utan att stanna. Hon var mycket rädd.

- Jag tänkte på en gång: Nu är det min tur. Man hör ju om överfall varje dag på tv. Och så fick han upp dörren och kom in i bilen. Han lade armen om halsen på mig. Jag trodde han skulle strypa mig. Han hade så fruktansvärt kalla ögon, och man vet aldrig om de har något vapen, säger Gärd Andersson och ryser.

Riktigt hur det gick till när Per-Anders Pettersson kom dit vet hon inte, hon stirrade skräckslaget rakt fram. På något sätt kom i alla fall hennes angripare ur bilen och hon hörde ett par dunsar.

- Jag stack hemåt så fort jag kunde. Jag skakade i kroppen hela vägen hem, säger Gärd Forsgren som bara hade träffat Per-Anders Pettersson en gång tidigare, när han kapade ved åt henne.

- Jag tycker det är så fruktansvärt alltihopa, att han ska få fängelse för att han hjälpte mig, säger Gärd Forsgren som blir lite förhoppningsfull när hon får höra att en nådeansökan är på gång.

Länge efter överfallet var hon rädd.

- Ja, det satt i. Inte åkte jag några långa sträckor ensam, det var bäst att ha någon med sig, säger Gärd Forsgren.

Fakta: Detta har hänt

  • Den 18 maj 2006 i Nås. En 28-åring hade under dagen uppträtt förvirrat och hotfullt mot flera personer. Till slut stoppade han Gärd Forsgren längs riksväg 71.
  • Nåsbon Per-Anders Pettersson kom till Gärds undsättning, och slog två slag med en domkraft.
  • I juni 2007 dömde tingsrätten Nåsbon till ett års fängelse för grov misshandel och till att betala ett skadestånd på 500 00 till Uppsalabon, som även han dömdes till villkorlig dom för misshandel. Att påföljden blev mild för 28-åringen motiverade tingsrätten med de allvarliga skador han fått av slaget i huvudet.
  • I oktober 2008 fastställde Svea hovrätt tingrättens dom. Rättens ordförande, hovrättsrådet Erica Hemtke, ansåg dock att Nåsbon skulle frias.
  • I november 2008 begärde Nåsbon att få domen prövad av Högsta domstolen.
  • I september 2009 beslutade Högsta domstolen att inte bevilja prövningstillstånd. Domen på ett års fängelse har därmed vunnit laga kraft och Per-Anders Pettersson ska inställa sig om en dryg vecka. Hans advokat förebereder en nådeansökan.

Annons