Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon prisades för Sveriges största träningsblogg

Sveriges mest välbesökta hälso- och träningsblogg drivs av 24-åriga Sofia Sjöström från Hedemora. I helgen vann hon pris för sin blogg "PT-Fia" på Veckorevyns Blog Awards i Stockholm.

För Sofia Sjöström, uppväxt i Hedemora, har karriären tagit fart ordentligt. Hennes blogg PT-Fia, där hon skriver om kost, träning och hälsa, har i dag 20 000 unika besökare varje vecka. Förutom framgångsrik bloggerska är hon utbildad personlig tränare och kostrådgivare, numera bosatt i Stockholm.

Det hela började när hon 2007 flyttade till USA för att jobba som au pair efter gymnasiet. Sofia började blogga för att hålla familjen uppdaterad. Tre år senare började hon blogga i Isabella "Blondinbella" Löwengrips nätverk Spotlife och skriva för hennes tidning EgoBoost.

– Sedan tog Veckorevyn över mig, och där har jag varit i ett år nu, berättar Sofia.

Trendiga dieter, snabba lösningar och att räkna kalorier är inget för Sofia Sjöström. I stället är hennes träningsfilosofi "back to basics". På bloggen PT-Fia, som blivit hennes varumärke, ger hon läsarna råd för att uppnå långsiktig hälsa.

– I dag är det så mycket allt eller inget. Du måste styrketräna extremt eller äta makrill i tio veckor för att bli smal. För de flesta blir det aldrig bra, säger hon.

I stället måste vi komma tillbaka till det enkla och grundläggande, menar Sofia.

Äta hemlagad mat, dra ner på socker och kolhydrater, äta lite och ofta, och hitta en träningsform vi trivs med – i stället för att plåga oss på gymmet om vi inte gillar det.

Många av hennes bloggläsare har hon blivit personlig tränare åt. Antingen på gymmet i Stockholms innerstad, där hon jobbar fem gånger i veckan, eller genom det egna företaget Aetas, som ger personlig träning på nätet. Sajten har i dag ett hundratal betalande medlemmar som ges tränings- och kostupplägg, chatt med Sofia tre gånger i veckan och stöd i träningen.

– Jag vill peppa och hjälpa andra människor. Jag pratar också om stress, magproblem, utbrändhet och andra hälsorelaterade problem. Att kunna släppa på stressen och prata om det som är jobbigt är också viktigt, säger hon.

Att vinna priset "Årets Hälso- & Träningsblogg" var efterlängtat för Sofia.

– Det är min fjärde nominering till ett bloggpris, så det var en jäkla seger att äntligen få det. Många har sagt att det var välförtjänt vilket är roligt, säger hon.