Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon öppnade arabisk restaurang

Rawan Alhaj har alltid drömt om att få öppna en arabisk restaurang med sin familj.
Nu har drömmen gått i uppfyllelse. I Borlänge.
– Det är mormor och mamma som lärt mig att laga mat, säger hon.

Annons

Den gamla kioskbyggnaden vid Fabriksgatan är numera förvandlad till den arabiska restaurangen och pizzerian Sabastawe. Interiören går i rosa, grönt och vitt och på baksidan finns en liten utegård med lekplats.

– Vi öppnade i juni, det här är något vi i familjen har drömt om alltid. Att få laga arabisk mat i vår egen restaurang, säger ägaren Rawan Alhaj som driver restaurangen tillsammans med sin make och pappa.

På torsdagsförmiddagen var det full fart i det lilla men ljusa köket, då man förberedde för den dagliga lunchbuffén.

– Vi har även öppet på kvällstid, säger hon.

Rawan Alhaj kom till Sverige för fyra år sedan från Jordanien. Hennes pappa fanns då redan här sedan cirka åtta år tillbaka och arbetade som kock.

Hela familjen bor i Falun, men tvekade inte att öppna sin första egna restaurang i grannstaden.

– Vi behövde mer än en lokal, det är viktigt att det finns en utemiljö där familjer kan umgås. Den här hyr vi inte, den har vi köpt, säger pappan Walid Alhaj.

Influenserna till sin mat får de från många olika länder såsom Jordanien, Egypten och Tunisien.

– Kryddorna är väldigt viktiga i den arabiska maten, berättar Rawan Alhaj.

De upplever inte att det är svårt att få tag i rätt råvaror i Falun och Borlänge. Kundkretsen är både svenskar och araber.

Nu ska man fortsätta satsa på att få in mer och mer arabisk mat på menyn samt att fortsätta "tvätta bort kioskstämpeln".

– Många är vana att det alltid har varit vanlig kiosk här och blir lite förvånade, säger Walid Alhaj och skrattar.

Nu närmast planerar man för att även öppna ett arabiskt kafé i anslutning till restaurangen.

– Många svenskar vågar prova ny mat, det är roligt, säger Rawan Alhaj.