Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kombinerar toppjobbet med småbarnslivet

Annons

Att Åsa Granat skulle bli kommunens första kvinnliga kommundirektör har varit klart en längre tid. Vid årsskiftet började hon det nya jobbet.

Då hade hon sedan april verkat som biträdande kommundirektör. Sida vid sida, med företrädaren Lars Ivarsson.

Nu är hon varm i kläderna.

Redo - och taggad.

- Det är med skräckblandad förtjusning jag börjar. Men med mer förtjusning än skräck.

Hon kom till Borlänge 2007. Började på stadsbyggnadskontoret. Att lämna Stockholm fanns inte i tankarna. Och erfarenheten av Borlänge var begränsad till ett antal stopp vid Mc Donalds, på väg till och från Sälen.

Men så dök kärleken upp.

Nu bor hon i villa i Hönsarvet, med make och barn.

- Borlänge blev snabbt hemma för mig. Jag har blivit fantastiskt väl mottagen. Det är lätt att känna sig välkommen i Borlänge.

Ord som en kommundirektör nog förväntas säga. Inte minst då Borlänges vision är att vara Sveriges trevligaste stad.

Åsa Granat intygar att det är vad hon menar och känner.

Hon börjar nya jobbet i rätt läge. Den nya kommunala organisationen sjösätts. En organisation hon själv i stor utsträckning varit med och utarbetat. En ny mandatperiod börjar också på den politiska sidan.

- Det är helt rätt läge att komma in nu.

Även om hon talar väl om Borlänge, utbudet, människorna och möjligheterna, så står kommunen också inför stora utmaningar.

- Integrationsfrågan är en. En annan är att ha en beredskap inför allt som händer i Borlänge kring Ikea och andra etableringar. Det behövs bostäder, förskoleplatser. Vi måste tänka på allt.

Åsa Granat beskriver sig själv som engagerad och envis.

- Det behövs i det här jobbet.

På fritiden åker hon gärna skidor. Utför. Och efter flytten till Borlänge även på längden. I 20 år spelade hon basket. Hon trivs i skog och mark. Intressen som det i Borlänge ges goda möjligheter att odla.

Vad saknar du i Borlänge?

- Många av mina vänner har frågat hur det är att bo i Borlänge. I Stockholm bodde jag på ena sidan av stan, och jobbade på andra. Här har jag fem minuter till jobbet, sex minuter om järnvägsbommarna är nere. Här finns utförsåkning, längdåkning, kultur, ett rikt föreningsliv. Jag slås snarare av hur otroligt mycket som finns så nära. Och vill man ha ett större utbud är Stockholm bara två timmar bort.

Borlänge om fem år?

- Alla anställda är stolta att jobba åt Borlänge kommun. Vi är en attraktiv bostadsort, med ett blomstrande förenings- och idrottsliv.

Hur kan du bidra till det?

- Att det jobbar bra personer på kommunen. Det är en nyckelfråga. Min roll handlar mycket om att skapa förutsättningar.

Öppenhet?

- Det är jätteviktigt. Under hela förändringsarbetet har vi jobbat brett och öppet. Jag tror mycket på det, att få upp saker på bordet. Och att vara öppen mot kommunens invånare.

Falun?

- Jag tänker på god samverkan. Det finns bara ett alternativ, det är att samverka. Det pågår mycket samverkan som inte syns. Jag är medveten om syskonrivaliteten som varit. Städerna har lite olika karaktär, det gör förutsättningarna bättre. Man kompletterar varandra. Samverkan är också nödvändig för att kunna rekrytera spetskompetens.

40 timmars arbetsvecka?

- Det är min målsättning. Men jag tror inte att jag klarar det. Jag ska se till att jag har perioder av återhämtning. Det är också en viktig signal, att man ska kunna ha ett krävande jobb och en familj.

Vad gör du helst på semestern?

- Är med familjen. Gärna utomhus.

Fakta: Åsa Granat

Ålder: 40 år.

Familj: Make, två barn och två bonusbarn.

Bor: Hönsarvet:

Intressen: Skidåkning, är gärna i skog och mark.

Ser i TV: Senast var det Drottningoffret. Nyheter. Det blir inte så mycket TV.

Äter gärna: thai-mat. Då är Borlänge rätt ställe att vara på.