Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon har fokus på friskvård

Ett gäng unga, relativt nyblivna mammor, kommer springande tillsammans med Carola Hahlin mot Kyrkhärbret i Älvdalen. En av dem har en barnvagn med en liten flicka i.
Det är Mammaträning, en av många verksamheter som Carola Hahlin arrangerar för att få Älvdalingarna att må bra.

Mammaträning, eller som det heter på modern svenska; "Mamma Boot Camp", är en ny verksamhet som Carola dragit i gång. Och de fyra deltagare som är med den dag tidningen är där, stortrivs med att få ta ut sig riktigt ordentligt.

Den här träningsformen har tidigare bara funnits i storstäderna, men nu har den alltså intagit också Älvdalen.

– Träningen är anpassad efter den nyblivna mammans kropp och barnen får gärna, men måste inte, vara med under träningen. Konceptet står för anpassad, säker och resultatinriktad aktivitet för mammor, säger Carola Hahlin.

– Vi utnyttjar det bästa av Älvdalen, nämligen naturen. Vi tränar utomhus och använder oss av barnvagnar, trappor, bänkar och det som finns tillgängligt i skogen eller parker, berättar Carola.

– Vi varvar kondition med styrka och bålstabilitet. Målet med träningen är att stärka musklerna som utsattes för påfrestningar under graviditeten och socialt umgänge med andra mammor. Vi mammor behöver styrkan och orken för att orka bära våra små och klara av vardagen. Mitt mål är att få glada, pigga och starka mammor som orkar vardagen och är sams med sin kropp. Och genom den här träningen får de verktygen och dessutom "läxor" att göra hemma.

– Och det passar alla oavsett ålder på barn eller tidigare träningsvana då jag anpassar övningar efter individen. Bara man har gjort sin efterkontroll hos barnmorskan och allt är ok så går det att vara med, berättar Carola.

Vårens kurs avslutas den 23 juni. Men i augusti startar Carola en ny kurs och kanske en också i Mora.

– Utomhusträning är något som växer och folk börjar kliva utanför gymmet och det är bevisat att vi tar ut rörelserna och tar i mer om vi bara går ut, ännu en anledning att flytta träningen utomhus.

Mammaträningen är bara en del av det Carola sysslar med i sitt företag som heter Friskvårdsfokus och som hon driver på heltid sedan snart ett år tillbaka, men startade redan 2008.

I övrigt

– Jag älskar att vara egen företagare och att leva familjeliv, säger Carola Hahlin och springer iväg på ett eget träningspass ut i Älvdalsnaturen, som hon älskar. Hon sammanfattar sin syn på hälsa sålunda:

– Älvdalen behöver mer friskvård. Jag jobbar med ett helhetstänk för kropp och själ, och mot de fyra hörnstenarna inom spa: hälsosam kost, träning, mental balans. god ansikts- och kroppsvård.

Men, det är inte nog med allt detta. I juni arrangerar Carola Vildmarks-spa vid Navardalens Vildmarksstation. Detta i samarbete med Älvdalen turistförening. I början av maj hade hon en föreläsning på Älvdalens bibliotek där hon berättade om massage-, badoljor och solskydd för barn och hade "massagesagor" för barn och föräldrar.