Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon hade tid för alla - minnesord över Inez Jansson, Håvberget

Mångåriga Ludvikabon Inez Jansson, Håvberget, har avlidit i en ålder av 81 år.

Inez Jansson, född Eriksson har avlidit i en ålder av 81 år.  Inez som är vår släkting föddes år 1939, i en tid när det gamla fick ge vika för det svenska folkhemsbygget. Europa stod i brand och några år gammal så miste Inez sin mamma. Den starka staten fanns inte då utan faster Berta i granngården fick rycka in.  Pappa Erik var ju på sitt arbete sex dar i veckan.  Efter fem år i byskolan med totalt sex elever och en lärare avslutades skolgången med två år i Lövsjön.

Min far skjutsade barnen. En dag med fin is på sjön så säger Inez att vi vill åka skridskor sista biten över sjön till skolan. Sen gör vi lika på hemvägen. Det beviljades.

I boken om barndomsbyn Håvberget som Inez var med och skrev finns bilder som visar att Inez var en glad och läraktig elev i skolan. Hon deltog i plantsättning på somrarna och Inez goda humör smittade av sig till hela gruppen.

Ludvika lockade, och Inez liksom andra från byn flyttade tidigt dit där arbete fanns. Hon blev kvar i Ludvika i 40 år, där hon fostrade två döttrar och utbildade sig till läkarsekreterare. I slutet på 90-talet återvände Inez till sin hemby och blev sammanboende med Sten Johansson.

Inez hade en konstnärlig sida och brukade teckna och skriva dikter om det hon såg i naturen. Om sommaren kunde hon gå upp tidigt på mornarna, göra iordning sitt morgonkaffe för att sen sätta sig vid ett fönster i morgonsolen och titta ut på ängen för att försöka hitta de rätta orden.

Inez hade alltid tid för en pratstund eller en fika. Hon trivdes i Håvberget och hade det bra där de sista 20 åren. Hon hade en sällsynt förnöjsamhet och var därigenom mycket lik sina fastrar.

Östen Johansson

Karin Lindström