Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon hade stor omsorg om hem och familj – minnesord över Elsa Eriksson

Elsa Eriksson i Östnor avled på Alla hjärtans dag den 14 februari i en ålder av 100 år. De närmaste är barnen Bo, Boian, Anna-Lisa, Inga, Pia och Thomas med familjer.

Hon föddes med efternamnet Ek i en stor syskonskara i Morkarlby. I unga år möttes Elsa och Krång Einar Eriksson från Östnor. Efter giftermål flyttade de till KJ Einars föräldrahem. KJ var en förkortning av Einars far Krång Johan Eriksson. I slutet av 1940-talet stod det nybyggda hemmet klart för den unga familjen Eriksson.

Elsa hade stor omsorg om hem och familj i vardag och i fest. Hon hade en öppen famn som räckte till för så många. Einar stod i ledningen för familjeföretaget KJ Eriksson. I Vattnäs byggdes ett fritidshus till glädje för den växande familjen.

Ett antal gånger reste Einar och Elsa till USA för att hälsa på släkten med rötterna i Mora. Elsa och Einar Eriksson fick ett långt liv tillsammans. När KJ Einar avled hösten 2009 hade makarna varit gifta i 69 år!

Vid ett tillfälle frågade jag Elsa vad hon hade för råd att hålla samman ett äktenskap under många år. Hon svarade: ”det gäller att ha tålamod, ja tålamod…”. Vid ett annat tillfälle frågade jag Einar vad han ansåg om Gud. Efter en stunds tystnad och eftertanke svarade han: ”vi har inte haft så mycket kontakt men vi har inget otalt…”.

Nu har KJ Elsa lagt ner sin vandringsstav för att vila i familjegraven vid Mora kyrka. Jag kommer att minnas Elsas varma framtoning och närvaro i mötet med tacksamhet.

Gunnar Kärrbom