Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon gör Torsångs godaste äppelkaka

Den vinner som är trägen, sägs det. Och så blev det för Ingegerd Hellström när Torsångs godaste äppelkaka utsågs i söndags.
Efter sex års tävlan har nu hennes knäckiga äppelpaj segrat.

Som mest tävlade 22 äppelkakor om titeln år 2010. På grund av ombyggnation på Torsångs cafés övervåning Bykrogen, gjordes i fjol ett uppehåll, och när det nu för sjätte gången var dags att utse den Torsångsbo som gör bygdens godaste äppelkaka fanns sju bidrag tillgängliga för noggrann avsmakning.

Juryn, veteranerna Magda Nordlund och Björn Lindström, har varit med förr och vet hur det hela ska bedömas på bästa sätt, medan nytillskottet Göran Olsson, som länge har suktat efter positionen, äntligen har kvalat in som en äkta äppelkaksbedömare.

Bland deltagarna har vissa kämpat år efter år, men aldrig riktigt lyckats hela vägen. '

In i tävlandet gav sig också de nioåriga kompisarna Tilde Avebom och Jonna Olsson, som under avsmakningen försökte komma fram till vem av dem som egentligen skulle få diplomet - då det bara ges ut ett sådant.

– Du kan få äran och jag kan ta diplomet, blinkade Jonna till Tilde.

När juryn plockat på sig sina portioner var det fritt fram för gäster att smaka av, och så klart tog även de tävlande tillfället i akt att känna efter vad de konkurrerade med.

Efter en rejäl portion var Jonna Olsson ganska nervös, och försökte sig - i hopp om att få reda på om hon och Tilde hade någon chans - på att läsa juryns läppar.

– Men jag är inte så bra på det. Dessutom vet de hur jag är, och har säkert kommit på mig. Det är nog därför de pratar med sina papper framför munnarna.

Men efter en god stunds överväganden hade beslutet fattats och motiverades av Björn Lindström:

– Den vinnande äppelkakan är vacker som få. Den var faktiskt en av två som utmärkte sig utseendemässigt. Dessutom var det en smakupplevelse i särklass. Det är en perfekt konsistens på äpplena och juryn tilltalades av dess krispiga yta.

Ingegerd Hellströms knäckiga äppelpaj smakar alltså bäst, och själv är hon först lätt chokad.

– Jag har kämpat på i alla år, och vet egentligen inte vad det beror på att jag vann i år. Det blir ju lite olika varje gång. Men det är verkligen jättekul att vinna, säger Ingegerd.