Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon ger hjälp i Vitryssland

– Hjälpbehovet i Vitryssland är enormt och särskilt de föräldralösa barnen far illa och lever en tillvaro utan framtidshopp.
Mikaela Tatsiana Lindberg har egen erfarenhet av livet som föräldralös i Vitryssland och försöker nu räcka unga ensamstående vitryska mödrar en hjälpande hand.

Annons

Hon bor i Djurås, har varit engagerad i loppmarknaden Tulavippan och driver sedan i somras – och tillsammans med kamrat Hanna Lorena Torres da Costa – Loppishallen i Falun.

Men vid sidan eller snarare parallellt med jobbet samlar hon, under devisen En hjälpande hand, in kläder, leksaker och andra saker till ensamstående unga mödrar i Vitryssland.

– Jag förlorade själv min mor när jag var elva år och min far när jag var 21. Det innebar att jag fick starta vuxenlivet utan stöd från mina föräldrar och i Vitryssland är det förenat med problem, berättar hon.

I dag är Mikaela 37 år och har två barn, som går i dagis och skola i Gagnefs kommun, där hon är bosatt.

– Jag kom hit första gången som ledare för en grupp vitryska barn, inbjudna av en grupp församlingar. Sedan fyra år är jag bosatt i Sverige och jag har det så bra att jag vill försöka hjälpa människor i mitt hemland, förklarar hon.

Mikaela genomför en egen insamling för att underlätta för ensamstående mödrar och barn i Vitryssland.

– Jag vill i första hand ge dem livsmod och hopp, visa att det finns människor som bryr sig och att det finns ett ljus bortom mörkret, förklarar hon.

Men problem av den här typen är inte begränsade till Vitryssland, utan finns på många håll i världen. Mikaela har valt att jobba för att hjälpa människor som hon känner till och vars situation hon känner till "alltför" väl.

Om hon själv fick välja fritt skulle hon driva ett hem för vitryska ensamstående mödrar, hjälpa till med att ta emot flyktingar eller arbeta i eller samarbeta med en större hjälporganisation.

– Tills dess, om drömmen skulle bli verklighet, gör jag vad jag kan för att hjälpa, säger hon.