Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon gav 100 000 till Ulum Dalska "Det kommer direkt från hjärtat"

Kassören Karin Trapp i föreningen Ulum Dalska satte nästan både kredit och debet i vrångstrupen då hon kontrollerade inbetalningarna till föreningen för en tid sedan.

Annons

- Bland alla inbetalningar för medlemskap fanns en post om 100 000 kronor i gåva till föreningen, berättar Karin Trapp.

Det var Uf Anna Eriksson i Väster Myckeläng som skänkt pengarna till föreningen.

- Ja och jag ångrar det inte alls, säger Uf Anna stolt.

- Älvdalska är ju mitt modersmål och det är ett mycket viktigt arbete som Ulum Dalska gör för att bevara det.

- Ulum Dalska behöver pengarna mycket bättre än jag gör, säger hon och blir tårögd när hon fortsätter:

- Jag har ju det jag behöver och man kan ju inte bara köpa saker för pengarna. Då blir det snart fullt här. Det är bättre att ge dem till Ulum Dalska, som arbetar för det viktiga målet att bevara vårt språk, än att ha dem på banken.

- Förr sa många att man inte skulle prata älvdalska med sina barn, för då skulle det inte bli något av dem.

- Men det har ändrat sig och än i dag kan man höra barn dalska i affären till exempel. När jag hör det är det som om att det tänds ett ljus av hopp i mitt hjärta, säger Uf Anna Eriksson och ögonen tåras igen.

Samma dag som Anna konfirmerades blev hennes mor dålig och hon fick ta över i lagården i familjens jordbruk. Sedan dess har hon skött jordbruket och gården. Men nu är korna borta sedan länge.

- Älvdalska är mitt modersmål kan man väl säga. De enda gångerna jag hörde svenska innan skolan var när gårdfarihandlarna kom till gården. Men det var inga problem att prata svenska i skolan, vilket vi var tvungna att göra.

Föreningen Ulum tackade för den storsinta gåvan med ett diplom som Anna ramat in och ställt på hedersplats. När hon tittar på diplomet påminns hon om att hon bidragit till att bevara det språk som hon känner så otroligt starkt för. Och hon hoppas att hennes gåva kan sporra andra att göra det de kan för språket, som är så oerhört viktigt att bevara.