Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon föreläste om tiggarnas situation

Konflikten mellan det trygga välfärdssamhället och den uppenbara fattigdomen utanför våra matbutiker var ämnet när Cecilia Parsberg, doktorand i frikonst, besökte Mora.

Cecilia Parsberg är både en uppmärksammad konstnär och forskare. Hon hann med två föreläsningar om människor som tigger när hon besökte Mora. Den ena i gymnasiet och den andra i kulturhuset.

Men det var i slutet av 2010 som hon började sitt projekt om de frågor och känslor som väcks när man möter fattigdomen i form av folk som tigger ute på gatorna. Hon var tidigt ute:

– När jag började med det här arbetet, då var det väldigt märkligt och konstigt. Folk som tigger var "där borta". Nu har gapet börjat överbryggas. Fler berättelser har kommit från deras sida. Förståelsen har ökat och de är inte märkliga, konstiga varelser från Mars. De har ett hem, de har barn. Man börjar röja mer i deras historia, säger Cecilia Parsberg till DT, efter föreläsningen på S:t Mikaelsskolan, och fortsätter:

– Det är mycket mer kunskap om ämnet i dag.

Konstnärsprojektet började med att hon filmade och intervjuade folk som tigger. Cecilia intervjuade också de hon kallar givare, då hon är intresserad av det flyktiga mötet mellan tiggare och de som donerar till dem.

Dessa två hopknutna filmberättelser, från varsin sida om samma handling, var blott hennes första projekt.

I somras förde hon samman två körer: en bestående utav folk som tigger och en av givare. I tre dagar jobbade hon med dessa amatörsångare för att locka fram känslorna i akten av att ge, och akten av tigga, och lyfte fram dessa känslor i sång.

– Den intressantaste konsten är den när konstnären har antennerna ute i samhället: vad är det som händer egentligen? Jag ville inte gå ut och fota de som tigger, såsom man gjort tidigare. Då skulle det gärna vara rynkiga ansikten och fattigdom, så gör man estetik av personen så det blir spännande och annorlunda. Men det är ju bara att gå ut på gatan så ser man de som tigger, säger Cecilia.

Hennes konstinstallationer försöker då att faktiskt fånga mötet mellan människorna, och i förlängningen också ge en bild av det politiska systemet och därmed nyansera debatten.

– Man borde ha mer respekt för varandras olika åsikter och faktiskt prata med varandra. Ta kontakt med varandra och komma fram till saker och ting. Det här hårda debattklimatet ställer två motpoler mot varandra. Det hör hemma på en fotbollsarena. Man kan inte tävla i samhällsfrågor, säger Cecilia.

Fram till 28 november kommer hennes konstinstallationer att finnas på kulturhuset i Mora.