Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon för fädernas kunskap vidare

Karl-Tövåsen är något av en oas i ett annars uppkopplat samhälle.
– Just att fäbodstället är fritt från el och andra moderniteter uppfattas av många som en stor tillgång, säger Inge Östlund (C), ordförande i Rättviks samhällsbyggnadsutskott.

Inge Östlund är politisk representant i den kommunala grupp som följer Tin Gumuns till mötet med Skatteverket.

Han konstaterar att det sannolikt är färre än tio fäbodbrukare i hela landet som är i Gumuns situation.

Det är fler som bedriver fäboddrift, men bara några få som bedriver en verksamhet som omsätter över 170 000 kronor och därmed omfattas av Skatteverkets krav på att hålla kassaregister.

– Just att Karl-Tövåsen saknar el och mobiltäckning gör det svårt och förenat med kostnader för brukaren att uppfylla verkets krav. Därför – och för att slå vakt om fäbodställets ålderdomliga karaktär – borde Gumuns verksamheten och liknande verksamhet undantas från registerhållningskravet, tycker Inge Östlund.

Han hoppas att Skatteverkets ledning ska medge ett undantag och att fäbodbrukaren ska få satsa tid och kraft på lant- och fäbodbruket i stället för på tvister med myndigheterna.

– Det är inte många själar som kan framställa och ta hand om mat på det sätt som våra förfäder gjort vid bland annat fäbodarna. Det är en livsviktig kunskap att vådra och föra vidare i ett samhälle som tenderar att bli allt mer sårbart, anser han.

Inge Östlund säger att Tin Gumuns har stöd av politikerna i Rättviks kommun – "och av hela svenska folket".