Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon firar Woody Guthrie 100 år

/
  • Amerikanska kampsångerskan Anne Feeney kommer till Gamla Elverket och Falun på lördag för att hylla Woody Guthrie.

Woody Guthrie skulle ha fyllt 100 år i år. Det firar sångerskan och aktivisten Anne Feeney med att resa runt både USA och Skandinavien för att hylla kampsångaren och hans verk. På lördag kommer hon med Jan Hammarlund till Falun och Gamla Elverket.

Annons

– Jag och Jan är goda vänner och har arbetat ihop en del. Nu senast var vi i Gävle och spelade in en av Joe Hills oinspelade låtar inför 100-årsdagen av hans avrättning. Jag beundrar Jan för hans aktivism, bland annat hans engagemang i homosexuellas rättigheter.

Woody Guthrie är förgrundsfigur inom den amerikanska folkmusiken och var aktiv inom arbetarrörelsen. Bland annat skrev han 1940 This Land is Your Land, som en reaktion på den patriotiska sången God Bless America av Irving Berlin. Anne Feeneys morfar organiserade gruvarbetare i facket i stålindustrins Pittsburgh under första delen av 1900-talet. Men egentligen var det 60-talets protestvindar som väckte hennes intresse för politik och politisk musik.

– Jag har sjungit Woody Guthrie i hela mitt liv. Jag gav mitt första album namn efter en av hans sånger, även om jag egentligen relaterar starkare till Joe Hill. Men jag tog examen från high school 1968. Då hade den mesta musiken ett politiska budskap. Så är det inte i dag. Men folk står fortfarande upp och kämpar för sina rättigheter, även om det inte är i fokus på samma sätt. Jag är glad att jag kan erbjuda ett soundtrack till den kampen, säger Anne Feeney.

Hur har ditt eget låtskrivande påverkats av Woody Guthrie?

– Mitt skrivande har influerats mycket av honom och Joe Hill. Han har stor humor och värme och enkelhet i sina sånger. Man försöker hitta en djupare mening och den är där rätt framför näsan på dig.

Hur har dina ideologiska övertygelser påverkats av honom?

– Woody Guthrie har alltid skrivit sånger med en underdogs perspektiv. Jag har ägnat mitt liv åt att göra samma sak.

Har du någon favoritsång av Woody Guthrie?

– Det beror på vad som händer i världen för tillfället. Just nu med allt som pågår på Wall street och med människor som förlorar sina hem i USA tänker jag på låten I aint got no home. Textraden "This world is such a great and a funny place to be; Oh, the gamblin' man is rich an' the workin' man is poor, And I ain't got no home in this world anymore" säger mycket tycker jag.

Annons