Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får Landstinget Dalarnas kulturpris 2015

Kroppsmålning, video, performance och dans. Det är bara några genrer som konstnären Vilija Vitkute rör sig mellan. "För ett livsbejakande och visuellt originellt konstnärskap" tilldelas hon Landstinget Dalarnas kulturpris 2015.

Under tisdagseftermiddagen har kultur- och bildningsnämnden i Landstinget Dalarna fattat beslut om vilka som blir årets kulturstipendiater och vem som får kulturpriset.

Det tunga priset går till Vilija Vitkute, hon är uppväxt i Litauen och numera bosatt i Borlänge. I sitt konstutövande går hon mellan teknikerna och blandar uttryck: fotografi, musikvideo, performance, dans, mode och kroppskonst.

– Jag blev väldigt glad när jag fick beskedet på tisdagsförmiddagen. Dels att min konst förstås och uppskattas, dels för att jag varit lite trött och deppig efter en resa till Litauen där en släkting till mig är sjuk. Nu kunde jag ringa och berätta om priset, alla blev så glada för min skull, säger Vilija.

– Jag ser det här priset som en uppmuntran att fortsätta jobba på det sätt jag gör. Jag är en person som hela tiden vill testa nytt, tänka stort och inte vara rädd.

I Dalarna har hon bland annat visat sin konst under Peace & Love, på Magasinet, Avesta Art och under Skid-VM. Hon tävlar dessutom i VM i kroppsmålning.

Exempel på hennes konst kan man se i musikvideon ‘Some Kind of Hell’, som är ett samarbete mellan kroppsmålaren Vilija Vitkute och musikern Hanna Turi. Se filmen här.

Ur motiveringen: "Vilija Vitkute har - bokstavligen - konsten närmast hjärtat och bjuder på ett färgsprakande, livsbejakande och visuellt originellt konstnärskap".

Landstinget Dalarnas kulturpris är på 100 000 kronor. De två kulturstipendiaterna får 50 000 kronor vardera. Det fyra kulturstipendierna för unga är på 10 000 kronor vardera. Priser och stipendium delas ut vid slutet av Landstinget Dalarnas fullmäktigemöte den 23 november.

På lördag öppnar en utställning i Rättviks kulturhus där Vilija Vitkute samarbetar med Adam Alexander Johansson i ett foto- och konstprojekt. Utställningen visas till och med 22 november.