
Hon får Landstinget Dalarnas kulturpris 2015

Kroppsmålning, video, performance och dans. Det är bara några genrer som konstnären Vilija Vitkute rör sig mellan. "För ett livsbejakande och visuellt originellt konstnärskap" tilldelas hon Landstinget Dalarnas kulturpris 2015.
Under tisdagseftermiddagen har kultur- och bildningsnämnden i Landstinget Dalarna fattat beslut om vilka som blir årets kulturstipendiater och vem som får kulturpriset.
Det tunga priset går till Vilija Vitkute, hon är uppväxt i Litauen och numera bosatt i Borlänge. I sitt konstutövande går hon mellan teknikerna och blandar uttryck: fotografi, musikvideo, performance, dans, mode och kroppskonst.
– Jag blev väldigt glad när jag fick beskedet på tisdagsförmiddagen. Dels att min konst förstås och uppskattas, dels för att jag varit lite trött och deppig efter en resa till Litauen där en släkting till mig är sjuk. Nu kunde jag ringa och berätta om priset, alla blev så glada för min skull, säger Vilija.
– Jag ser det här priset som en uppmuntran att fortsätta jobba på det sätt jag gör. Jag är en person som hela tiden vill testa nytt, tänka stort och inte vara rädd.
I Dalarna har hon bland annat visat sin konst under Peace & Love, på Magasinet, Avesta Art och under Skid-VM. Hon tävlar dessutom i VM i kroppsmålning.
Exempel på hennes konst kan man se i musikvideon ‘Some Kind of Hell’, som är ett samarbete mellan kroppsmålaren Vilija Vitkute och musikern Hanna Turi. Se filmen här.
Ur motiveringen: "Vilija Vitkute har - bokstavligen - konsten närmast hjärtat och bjuder på ett färgsprakande, livsbejakande och visuellt originellt konstnärskap".
Landstinget Dalarnas kulturpris är på 100 000 kronor. De två kulturstipendiaterna får 50 000 kronor vardera. Det fyra kulturstipendierna för unga är på 10 000 kronor vardera. Priser och stipendium delas ut vid slutet av Landstinget Dalarnas fullmäktigemöte den 23 november.
På lördag öppnar en utställning i Rättviks kulturhus där Vilija Vitkute samarbetar med Adam Alexander Johansson i ett foto- och konstprojekt. Utställningen visas till och med 22 november.
-
Här är kulturstipendiaterna
Sara Tuss Efrik, kulturstipendiat
Född 1981, född och boende i Falun, Litteratur
Motivering
Sara Tuss Efriks skrivande kretsar kring det egna jaget och hur man kan omskapa sig själv. Unga kvinnor och kvinnokroppen är i centrum och hennes prosa är lika svår att läsa som det är att växa upp. Sara Tuss Efrik gestaltar ovisshet och osäkerhet med fast hand.
Adrian Jones, kulturstipendiat
Född 1978, född och uppvuxen i Leksand, Musik
Motivering
Adrian Jones är en bred och väletablerad stråkmusiker med komposition och arrangering som specialitet. Han är klassiskt skolad, men jobbar gärna med folkmusiken i fokus. Med sitt gedigna kunnande utforskar och utvecklar han musiken över genregränserna och jobbar med väletablerade grupper och drivna musiker i olika genrer både i Sverige och utomlands.
Läs mer om Adrian på: http://adrianjones.se
Mattias Hellberg, kulturstipendiat unga
Född 1991, Falun, Konst
Motivering
Mattias Hellberg arbetar med både spets och bredd i sitt konstnärskap. Med hjälp av sitt skapande utmanar han och ställer frågor. Han arbetar experimentellt och lekfullt, gärna gränsöverskridande mellan olika kulturyttringar. Mattias engagerar, inspirerar och arrangerar – en positiv kraft i länets kulturella utveckling.
Good Harvest, kulturstipendiater unga
Hanna Enlöf och Ylva Eriksson
Födda 1990, Falun, Musik
Motivering
Med mognad och målmedvetenhet i sitt musicerande och med en ödmjukhet i skapandeprocessen visar gruppen Good Harvest vad de vill med sin musik. I en strävan att komma bort från ytligheten i musikbranschen är Good Harvest, i det egna konstintegrerande och jämställda projektet ToneArt, en god förebild för andra unga.
Daniella Eriksson, kulturstipendiat unga
Född 1993, Falun, Dans
Motivering
Daniella Eriksson har med stark målmedvetenhet valt att utveckla sitt konstnärskap och förfinat sitt danstekniska kunnande. En stark vilja att vidareutvecklas och bygga en karriär inom dansområdet har fört henne till den israeliska moderna dansscenen. En riktning som karaktäriseras av starkt fysiskt uttryck och en livlighet i abstrakta rörelser.
Isak Bellskog, kulturstipendiat unga
Född 1996, Falun, Hot Rod
Motivering
Isak Bellskog är en ung Hot Rod-byggare som är tekniskt skicklig och känslig i sitt formspråk, då han genom återbruk av äldre bilar utvecklar kulturarvet i ett län med stort motorintresse. Han bär på en vision där han med sitt nytänkande bland annat vill utveckla miljömedvetenheten inom Hot Rod-kulturen.
-
Ansökningarna i siffror:
36 ansökningar om kulturstipendiet, varav 24 kvinnor och 12 män, har inkommit. Flest ansökningar har inkommit inom de tre områdena konst (11 st), musik (5 st) och litteratur (5 st).
42 ansökningar om kulturstipendier för unga, varav 29 kvinnor och 13 män, har inkommit. Flest ansökningar är inom musik följt av dans och konst.