Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon blev nekad att åka skolbussen

Med bussen från Kyrkbyn gick det bra, men vid bytet på stationen i Gagnef tog det stopp.
Trots att Sofi Hemgren Doughertys dotter skulle få sitt busskort i skolan blev hon nekad att åka med bussen till gymnasiet i Leksand.

Under måndagsmorgonen skulle Sofi Hemgren Doughertys två barn börja på högstadiet respektive gymnasiet. Den yngsta hade fått sitt busskort hemskickat, men dottern som skulle börja gymnasiet i Leksand hade fått information om att hon skulle få sitt busskort första dagen i skolan.

– Strax efter sju gick de på bussen i Kyrkbyn och det var inga problem för henne att åka med när hon berättade att hon snart skulle få sitt busskort, säger Sofi.

Men när ungdomarna sedan skulle byta buss vid tågstationen i Gagnef för vidare resa in till Leksand ville busschauffören enligt Sofi inte låta dottern åka med på bussen.

– Han sa till henne att hon inte kunde åka utan busskort, och att han redan hade nekat 12 andra barn att gå på bussen i Djurås.

Sofi berättar att hon inte vet om han sa så för att skrämma dottern eller om det stämde att han redan nekad så många att åka till skolan.

Dottern kunde i alla fall med hjälp av sina egna och lånade pengar betala sin resa in till skolan i Leksand.

– Jag har fått höra nu att de fått sina busskort så hem kommer hon, men det känns inte alls bra att hon blivit nekad. Få de verkligen neka barn att komma till skolan? frågar sig Sofi.

Hon menar att det är märkligt att inte släppa på barn som vid sjutiden på morgonen står med ryggsäckar vid hållplatsen. Sannolikt ska de till skolan och är inte ute efter att tjuvåka med bussen. Busschauffören borde ha förstått att det skulle lösa sig med busskorten under dagen.

– Det var tur att hon hade pengar, annars hade hon blivit kvar på stationen. Men det är helt absurt.

Lars Grahn är informationschef på Dalatrafik. Han blev informerad om händelsen av kundtjänst och kan bekräfta att flickan blivit nekad att åka med bussen, och att det även skulle ha hänt ett par andra elever.

– Hon har rätt att åka med bussen till skolan första dagen. Det står i förarhandboken att barnen får åka med till skolan första dagen utan busskort, säger han.

Dalatrafik ska nu gå ut med en extra påminnelse till alla chaufförer att de ska släppa på barnen ändå tills alla har hunnit få sina kort.

– I alla år som jag har varit här har barnen fått åka med första dagen. Det här är fel och stämmer inte med våra regler. Det måste ha varit en ny busschaufför.

Pengarna som flickan la ut på biljetten kommer hon få tillbaka.