Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är Faluns nya gymnasiechef

Birgitta Larsson från Katrineholm blir kommunens nya gymnasiechef.
Vid årsskiftet tillträder hon sin nya tjänst inom gymnasieskolan som anpassar sig till minskade elevkullar.
– Där är inte unikt i förhållande till andra platser i landet, säger hon.

Det är en gymnasieskola i förändring som Birgitta Larsson ska ansvara över. Gymnasieprogram flyttas och Haraldsbogymnasiet urholkas.

I Katrineholm har Birgitta Larsson som verksamhetschef inom bildningsförvaltningen varit med och drivit ett motsvarande förändringsarbete för att anpassa verksamheten utifrån ett minskande elevunderlag.

– Jag har väldigt stor respekt och förståelse för att det är många personer som kan må dåligt, både elever och personal, i ett sådant här förändringsarbete. Samtidigt är ju målsättningen att det ska bli en ännu bättre skola när förändringsarbetet är klart.

– Jag tror väl att med den erfarenheten jag har att jag kan bidra till att vi kan komma till något positivt. Jag är medveten om att det inte är ett lätt uppdrag jag ger mig in i men samtidigt är det inget som skrämmer mig. Jag har en positiv grundsyn, bestämmer man sig för att det ska bli bra så blir det ofta bra, säger Birgitta Larsson.

Birgitta Larsson har erfarenheter från arbete inom kommunal skola såväl som friskola.

Ser du någon motsättning mellan dessa?

– Ne,j egentligen inte man har ju samma uppdrag, man styrs ju av en läroplan och en skollag så själva uppdraget i sig tycker jag inte skiljer sig åt. Vi har samma mål att göra en så bra utbildning som möjligt för våra barn och ungdomar. Däremot kan jag tycka att vi inom den kommunala skolan varit dåliga på att lyfta fram alla styrkor vi har. Vi har drivit skola i väldigt många år och har mycket erfarenhet med oss med ett stort kontaktnät som gör att vi är många som kan jobba tillsammans. Kommunala skolan behöver inte skämmas utan kan stå rak i ryggen.

Vad lockar dig till Falun?

– Både jag och min man har under ganska lång tid pratat om att vi kanske skulle dra oss norröver och så så jag att man sökte en gymnasiechef i Falun. Jag sökte tjänsten och när jag träffade skolchefen Jonathan Block och övriga så kände jag att det skulle vara ett uppdrag som passar mig.

Varför norrut?

– Jag kommer ursprungligen från Hofors. Jag har flyttat runt en hel del men känner att jag vill komma nära naturen och skidåkningen och sådant.