Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är årets Lucia

Annons

Plötsligt var hon överallt. Hon gjorde en festivalsommar utan att ha gett ut någon musik och hajpades sönder och samman. Hon tyckte i alla fall själv att det blev lite för mycket. Inför nästa år vill Amanda Bergman göra en liten omstart. Vad kan då vara mer passande än ett namnbyte? Numera kallar hon sig för Jaw Lesson.

- Jag tycker att det är fantastiskt att byta namn ibland. Det ligger bra i munnen och det finns ingen enorm tanke bakom. "Hajen" låter så illa på engelska också, säger hon.

Vi hälsar på i det lilla huset i Ellheden, en bit från barndomshemmet i Björka. Dit flyttade hon och sambon Kristian Mattsson för någon månad sedan - ägarna är bortresta under vintern och hyr ut huset. Pianot står på sniskan i köket, ett par gitarrer står lutade mot väggen och kaffet står på spisen. Amanda Bergman börjar så småningom få lite perspektiv på allt som hänt.

- Det har varit ett kort, långt år. Det har gått snabbt och varit stressigt, men ändå fantastiskt trevligt. Men jag hoppas att jag går in i 2010 med lite kontroll och kanske komma med något färdigt som jag är nöjd med. Man kan lätt bli stressad och pressad när man ständigt känner sig missnöjd. Men jag tycker inte om att ångra mig, nu vet jag hur det är inför nästa år. Målet är att få musik att bli rolig igen.

Under hösten har Amanda Bergman varit sjuk ganska mycket och tror att det kan vara pressen som tagit ut sin rätt. Nu är det dock ingen fara med den saken och hon har ägnat de senaste helgerna åt att spela in en kommande EP. Kärnan kommer fortfarande att vara sång och piano, men det kan även smyga sig med andra instrument.

- Planen är att ge ut den i februari på skivbolaget Brus & Knaster. Det blir en lättnad att få ett första landmärke och lägga ett kapitel bakom mig. Det blir bara nya låtar. Han med bolaget hittade mig tidigt, men då var det inte aktuellt. Det finns något obehagligt att binda upp sig med ett kontrakt, men ju mindre bolag, desto mer kontroll och kontakt.

Brus & Knaster har även gett ut barnskivan Bröderna Lindgren presenterar Meningen med livet, där Amanda Bergman medverkar tillsammans med bland andra Olle Ljungström och Nina Ramsby.

- Det är en jätteviktig skiva faktiskt. Den utgår från att barn förstår känslor.

Amanda Bergman har gjort mellan 40 och 50 spelningar under året både i Sverige och några i USA, men har dragit ner på tempot under hösten. Då har det lossnat lite mer när det gäller låtskrivandet också. Nu håller Amanda Bergman på med att skriva en del nytt material och bygga upp en grund att stå på.

- Har man inte hållit på så länge så finns det inte så många låtar att välja mellan, då kan man få spela någon låt man inte gillar så mycket.

Ambitionen inför 2010 är bland annat att ta det lite lugnare och lära sig att spela elgitarr - och att bli bättre på piano.

- Jag börjar känna en antydan om att lära känna pianot på scen. När det gäller gitarren så kan det vara skönt att stå upp på scen. Jag ser fram emot att utveckla det, så jag känner mig bekväm. Piano är inte så utlevande.

När det gäller hajpandet så hoppas hon kunna "ställa allt tillrätta" igen och starta ett nytt kapitel. För trots sin blygsamhet så tror hon på vad hon gör.

- Jag tar det kanske på mer allvar än jag trott. Musiken ska vara en del av mig själv. Jag tror att jag har något att ge, men det kändes som att jag slängdes in i det. Folk kanske tror att jag varit mer nonchalant än jag varit. Det är ju en ganska konstig grej man håller på med, egentligen. En sak som man kanske inte tycker att man är så bra på. Jag vill kunna ge bort något jag själv gillar. Jag är glad över att folk är intresserade, men vill bjuda på en färdigbakad tårta med glasyr på.

Fakta: Amanda Bergman

Ålder: 22 år

Bor: Ellheden

Favoritpianist: "Det får bli Tom Waits, då".

Den 19 december spelar Jaw Lesson på Berns på indiejulshowen Oh No It’s Christmas!

Den 28 december spelar hon tillsammans med bland andra sambon Kristian Mattson (The tallest man on earth) på Gamla Elverket i Falun.

Fakta: Tidigare års Nöjeslucior

2008: Prop Dylan

Utmärkelsen går till en person som varit en eldsjäl, ett stjärnskott eller helt enkelt bara en ljuspunkt i Dalarnas nöjesvärld.

Anders Gustafsson anders.gustafsson@dt.se