Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holmens IF överkörda i plastfrågan

Hemmaklubben Holmens IF blev överkörda av de egna kommunpolitikerna.
I stället var Svenska skidförbundets röst starkast i valet om vilken av hoppbackarna som skulle plastbeläggas.
– Man gör bort sig helt enkelt, dundrar Per Balkåsen, ordförande för Holmens IF.

Just nu håller plastunderlaget att färdigställas i den stora hoppbacken på Lugnet (K120).

En investering som ska möjliggöra hoppning även under barmarksperioden.

Att det bara blir plast i en av backarna handlar om att en investering för båda backarna skulle bli för dyr.

Samtidigt kan nu Dalarnas Tidningar avslöja att valet av backe splittrar backhoppar-Sverige.

Falu kommun valde att ställa sig på Svenska skidförbundets sida och därmed trotsa lokalklubben Holmens IF:s önskemål.

– Det spelade ingen roll hur många gånger man upprepade och försökte förklara hur det borde vara så var det nån som visste bättre, fortsätter Balkåsen, som till en början fungerade som sportslig rådgivare i renoveringarna av hoppbackarna.

– Jag tycker det verkar som att målet bara är 2015. Vad som händer sen rycker man på axlarna åt. Det har varit möten med representanter från kommunen, men det har varit kalla handen och att de begriper bättre.

Per Balkåsen har nu valt att lämna sitt uppdrag som sportslig rådgivare – mycket beroende på att han aldrig fick gehör för sina åsikter i valet om vilken av backarna som skulle plastbeläggas.

– Den stora backen är ofta utsatt för vind. Av fem träningsdagar så kanske man kan tvingas att hoppa i en mindre backe två, tre dagar, säger Balkåsen och fortsätter:

– Det kommer att göra att man inte kommer få de här internationella lägren som man skulle kunna få. Jag har försökt påtala det – man gör bort sig helt enkelt.

Initialt var också tanken att det var i första hand den lilla backen som skulle plastbeläggas.

Men efter påtryckningar från Svenska skidförbundet valde Trafik- och fritidsnämnden att ändra sig.

– Då kom önskemål från skidförbundet att det var bättre att lägga i stora – så då gjorde vi det. Vi utgick från att hoppar-Sverige var ihopsnackat, förklarar Jonas Lennerthson (S), ordförande för Trafik- och fritidsnämnden i Falun.

Att Holmens IF nu lanserar en avvikande uppfattning förvånar nämndordföranden.

– Vi fick inga signaler från dem att de hade en annan åsikt. Sen är det väl egentligen så att bäst är med plast i båda backarna, men det har vi inte råd med.

– För vår del var det ingen stor fråga. Vill idrotten ha plast i stora eller i lilla backen spelar det egentligen ingen roll för oss. Vi utgick nog från att det var ihopsnackat i den här frågan, säger Jonas Lennerthson.

Men plast eller inte plast i stora backen i Falun splittrar backhoppnings-Sverige.

– Ett lyft för sporten, anser Anders Daun, tränare för det svenska backhoppningslandslaget

Tidigt stod det klart att det max skulle bli plast i en av Faluns två hoppbackar.

I Örnsköldsvik finns sedan tidigare en plastbelagd backe i motsvarande storklek som Faluns lilla backe (K90).

Ett faktum som fick Svenska skidförbundet att propagera för plast i den stora falubacken.

Svensk backhoppning har under många år legat i dvala, men i och med satsningen på den stora backen i Falun tror nu Anders Daun, svensk landslagstränare, att de mörka åren kan vara över.

– Det här är en grej som vi har saknat i Sverige under många, många år, säger Daun och utvecklar:

– Optimalt hade varit att haft plast i båda backarna, men finns inte den möjligheten finns det inget alternativ. Det är den stora backen som gäller och blir ett lyft för sporten.

I Avsaknaden av en stor plastbelagd backe i Sverige har de blågula hopparna i stället fått vänt blickarna mot Trondheim och Lillehammer i jakten på hopp i en K120-backe.

I framtiden kommer nu i stället de flesta träningshoppen under sommaren att genomföras i Falun.

– Så fort det blir klart blir det självklart i Falun så mycket som möjligt, men man kan inte bara hoppa i en backe för de är lite olika. Mestadels så kommer vi ändå att hålla till i Falun.

Argumentet om den vindkänsliga stora backen och därmed avsaknad av internationella träningsläger köper inte Anders Daun.

– Snarare tror jag tvärtom. Hade de bara lagt plast i K90 hade man nog inte haft många träningsläger där. Då hade det inte varit intressant för resten av världen.

– Är det så vindkänsligt att du inte kan hoppa i den stora backen kan du inte hoppa i den lilla heller, säger Anders Daun.