Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holmens idé om vad VM-vinsten ska användas till

Svenska skidförbundet borde kunna ta en del av VM-vinsten, och säkerställa att det finns verksamhet i hoppbackarna på Lugnet.
Den idén för nu Marit Nybelius, vice ordförande i Holmens IF, fram.

Debatten kring hoppbackarna framtid fortsätter att gå het.

Inga större tävlingar är inplanerade i backarna de kommande åren, och Jonas Lennerthson (S), ordförande i kultur och fritidsnämnden, har till och med höjt ett varningens ord för att backarna kan bli ett monument över en svunnen VM-tid.

Svenska skidförbundet har i sin tur i flera omgångar påtalat att man inte är intresserat av att gå in och ta en ekonomisk risk för att internationella tävlingar ska hållas i Falun,

Nu vill Marit Nybelius, vice ordförande i Holmens IF, ge föreningens syn på hoppbackarnas framtid.

Och hon menar att förbundet borde kunna satsa en del av VM-vinsten på svensk backhoppning och på att säkerställa tävlingsverksamhet i Lugnets hoppbackar.

– Att backsporten inte skulle generera tillräckligt med pengar för att hålla internationella tävlingar beror på hur man ser det. Skidförbundet får 16,5 miljoner kronor i vinst från skid-VM. Ett VM som skattemedel i Falun har hjälpt till med. Nordisk kombination och backhoppning är två av grenarna i ett VM, och hade inte grenarna funnits hade inte VM genomförts, säger Marit Nybelius och fortsätter:

– En idé vore att Svenska skidförbundet tog den ekonomiska risken med internationella tävlingar, ger en summa till sporten och ändå ha kvar mer än hälften av vinstpengarna. Kommunen har då byggt backar och förbundet se till att det finns verksamhet i dem.

I förra veckan hade också Dan Persson, konsult inom kommersiell idrott och arenor, ett uppmärksammat debattinlägg på dt.se, där han menade på att en rivning av backarna skulle kunna vara det bästa alternativet.

– Utifrån vad Dan Persson skriver har han enbart utgått från siffror av olika slag. Hans inlägg och förslag visar att han blandar ihop korten och bara räknar siffror. Om man utgår från Perssons idé att bara sporten ska generera pengar skulle det inte finnas många idrotter. Om vi tar det till ett annat område, så skulle det nästan inte finnas någon kulturverksamhet.

– Det Dan Persson också helt missar är att han gör en internationell idrott till lokal. Längdåkningens ställning internationellt är svag. Om vi inte arrangerar backhoppningstävlingar och NoK blir det inte något VM i framtiden i Falun, säger Marit Nybelius.

Holmens IF planerar att genomföra minst en tävlingshelg i Lugnetbackarna till vintern.