Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda anslutningsavgifter i Älvdalen

Älvdalens kommun höjer nu anslutningsavgifterna för vatten och avlopp, VA, med 20 procent.

Annons

I Älvdalen har anslutningstaxorna varit oförändrade sedan 2012, men den 1 juli i år höjs de med 20 procent. De beslöt kommunfullmäktige vid sitt senaste möte, som då samtidigt sänkte avfallstaxorna.

Kent Eriksson är ordförande för Älvdalens vatten och avlopp och han förklarar att det finns ett stort behov för att få bättre kostnadstäckning på anslutningar.

– Det är så enkelt som att vi måste höja avgifterna för att klara av den utbyggnader som krävs för de anslutningar som ska göras.

För en ny anslutning till en fastighet, större än 40 kvadratmeter, i Älvdalen höjs taxan därför från 125 000 kronor till 150 000 kronor.

Den utbyggnad som sker av dagens va-nät i Älvdalen, finansieras med lån.

– Älvdalens vatten har idag lån på 187 miljoner kronor, berättar Kent Eriksson.

Just nu pågår flera stora projekt som en ny överföringsledning mellan Sågliden och Storsätern för 10 miljoner kronor.

– Bygget av den ledningen pågår för fullt och följer tidsplanen. Sedan måste reningsverket i Storsätern uppgraderas för 30 miljoner kronor, så vi kan stänga ner den gamla dammen i Sågliden. Det handlar om miljökrav, förklarar Kent Eriksson.

I Idre där det nu byggs väldigt mycket, måste också vattenförsörjningen förstärkas för både bofasta och de växande fritidshusområdena.

Likaså måste en lösning tas fram för Fjätervålen, Lillfjäten och Storfjätern, något som finns med i den VA-plan som nu håller på att tas fram.

I Älvdalen planeras investeringar i Mjågens reningsverk för 45 miljoner så att både Brunnsberg och Karlsarvet ska kunna anslutas.

– I Idre är det mycket nyinvesteringar, medan de i Älvdalen till större del handlar om återinvesteringar i befintliga anläggningar, säger Kent Eriksson.

Utbyggnaderna gör att fler ska kunna ansluta till det kommunala VA-nätet.

– Det är inte så många fastboende som ansluter. Under fjolåret var det fyra fast bosatta medan det var ett trettiotal fritidshusägare. Även i år har vi ansökningar från ytterligare ett trettiotal fritidshusägare som vill ansluta till VA i kommunen.

– Går det att ansluta inom rimliga kostnader så tillåter vi anslutningar, men vi har ännu inte hunnit se över och uppdatera verksamhetsområdena säger Kent Eriksson.

De nya anslutningsavgifterna börjar gälla den 1 juli.