Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtid i gassande solsken

– Jag hade gärna tagit med kungen hit. Du har tagit ett väldigt bra initiativ, gjort en klok investering och åstadkommit något unikt. Du är ett föredöme!

Företagaren Ingemar Löf blev fick generöst med beröm när landshövding Maria Norrfalk hade den äran att formellt inviga Bävergläntans solenergianläggning på Gunnarsområdet i Smedjebacken på torsdagsförmiddagen. Som en bonus dagen till ära gassade solen från en klarblå sky.

Som tidningen tidigare utförligt omtalat har Bävergläntans Fastighets AB, med Löf i spetsen, storsatsat på produktion av förnybar energi. Pannan för biobränsle har nu kompletterats med 20 hybridsolfångare placerade på företagets stora tak på industriområdet i Gunnars. Flera av de övriga företagen i grannskapet är redan anslutna till ett närvärmenät som matas från Bävergläntan.

Solenergidelen är ett projekt i storleksordningen 2,2 miljoner kronor. Ett energibidrag om dryga en miljon kronor beviljades som hjälp till finansieringen.

Landshövding Norrfalk var, inte helt oväntat, mycket entusiastisk när hon, dagen efter kungabesöket vid ABB, återvände till Västerbergslagen för att vara ceremonimästare i Smedjebacken.

– Det känns jättefint att vara här och få inviga Bävergläntans nya anläggning. Ingemar visar ett mycket starkt engagemang och ser till att jobba med miljö- och klimatfrågorna. Det är sådana eldsjälar vi behöver i vårt län. Dalarna är ju ett pilotlän när det gäller grön utveckling.

– I går (onsdagen) visade vi kungen ett axplock av vad som händer i Dalarna. Jag hade gärna tagit med kungen hit. Här har åstadkommits något mycket unikt med smart el och varmvatten. Med denna anläggning är Bävergläntan en föregångare när det gäller omställning och effektivisering.

Ett 20-tal personer var speciellt inbjudna till högtidligheterna. Kommunen och det lokala energibolaget representerades av kommunstyrelsens vice ordförande, Ingemar Hellström (S). På plats fanns naturligtvis också kommunens miljöchef Bo Jernberg som kom tillsammans med klimatrådgivaren med mera, Linn Josefsson. I sällskapet fanns också Kerstin Angberg, energirådgivare i Smedjebacken, numera verksam vid länsstyrelsens miljöenhet, samt representanter för banken och leverantörerna.

Invigningen kulminerade med att 200 gröna "miljöballonger" symboliskt släpptes upp i luftrummet över Smedjebacken. Sedan blev det tillfälle att studera anläggningen närmare. Räddningstjänsten ställde upp med en hävare för de som ville se solfångarna på taket.

Den synnerligen "soliga" dagen avslutades med bjudlunch i företagets relaxavdelning.