Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtflygande klubb visar upp sig på mässa

Södra Dalarnas Radioflygklubb, med säte i Säter, kommer att visa upp sig på Brittsommarmässan i Stora Skedvi. varje torsdag träffas de och flyger vid lokalen i Ljusterängarna.
– Men det är synd att det är en så väderberoende hobby, säger ordföranden Ulf Höglin när regnet börjar falla.

Klubben har ett 60-tal medlemmar, där ungefär 25 stycken är aktiva flygare. En gång i veckan träffas klubbmedlemmarna vid sin lokal i Ljusterängarna och flyger. Vid tidningens besök var dock vädret inte det bästa.

– Det är det som är synd, att det är en så väderberoende hobby, säger Ulf Höglin innan klubbmedlemmarna reser upp en garageport som fungerar som tak.

De veckovisa träffarna kallas för "grillflygartorsdag".

– Det blir lite knytkalas. Klubben ser till att grillen är tänd och sedan tar alla med sig det de vill grilla och äta. Och nu får vi ju mer tid åt att grilla, säger Ulf Höglin och nickar mot regnmolnen.

Så fort det blev uppehåll var dock klubbmedlemmarna ute för att få upp sina plan i luften. Samtidigt som de rattade sina plan ropade de information om var deras plan befann sig.

– Det är bra att veta var de andra är, så att det inte blir någon krasch. Man har ju bara koll på sitt eget plan, förklarar Erik Persson.

– Just nu flyger vi med varsitt nybörjarplan som man kan göra nästan vad som helst med, säger Ulf Höglin.

Vintertid träffas klubben på Ljusterns is och flyger.

– Och vi har byggträff i en lokal i Siggebo varje måndag, året om. Vi trodde att det bara skulle bli en vinteraktivitet, men det har varit full fart även under sommaren, säger Ulf Höglin.

– Det är många som kraschar på tävlingar som får ägna måndagarna åt att reparera planen. Och det brukar bli mer kaffe än byggande, tillägger Lena Hellström.

Södra Dalarnas Radioflygklubb håller en stor tävling varje år, samt ett par mindre.

– Den vi hade i somras lockade ett 30-tal deltagare. Sedan brukar vi hjälpa till med tävlingar på andra orter också, berättar Ulf Höglin.

I samband med brittsommarmässan i Stora Skedvi i dag, lördag, kommer Södra Dalarnas Radioflygklubb att visa upp sina konster.

– Vi tar med oss några plan att titta på och några som vi kommer att flyga med. Förhoppningsvis kan vi även ta med oss någon av våra helikoptrar, säger Ulf Höglin.