Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt tryck på Falu gruvas julmarknad

Det brukar komma runt 10.000 besökare till julmarknaden som hålls på Falu gruva varje år. Söndagen var inget undantag, det bokstavligen talat strömmade dit folk. Det som var unikt för i år var det varma vädret och att evenemanget fått större uppmärksamhet på sociala medier.

Annons

Läs mer: Här hittar du fler nyheter från Falun

Portarna slog upp vid tiotiden och redan då hade det bildats lång kö.

– Det här är en av de mest spännande händelserna på året, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Stiftelsen Stora Kopparberget.

Mängder med folk, både vuxna och barn, vandrade runt på gruvområdet. Samtliga var där för att äta julmat och njuta av stämningen, men också köpa lokalproducerade klappar. En av dem var Malin Gnospelius.

– Jag har hittat en bock och några smågranar som vi ska ha på trappan hemma, säger hon.

En annan på plats var Björn Engström, som rest ända från Umeå för att gå på marknaden.

– Det är väldigt mysigt och inhemskt. Jag gillar att det är mycket eld här på området. Det är juligt för mig, säger han.

Evenemanget har fått stor spridning på sociala medier, vilket bland annat lockat dit Herman Abdullah.

– Jag såg ett event om det här på Facebook och tyckte det verkade kul. Det är första gången jag är här, säger han.

Läs även: Falu gruva syntes i julkalendern

Många som DT pratar med menar också att det måste vara värmerekord i år. Solen sken under större delen av söndagsförmiddagen och det kom ingen snö. Och december har hittills varit varmare än normalt, enligt SMHI.

– Jag har stått här sen år ett och jag tror aldrig det har varit så här varmt. Nu har jag en tomteluva på huvudet och en jacka, men jag kanske skulle ha valt t-shirt i stället, säger senapsförsäljaren Olle Bengtsson.

Marknaden lockade många barn, vilket arrangörerna hade i åtanke. På plats fanns en fiskdamm och för de som var riktigt snälla fanns möjligheten att personligen lämna över sin önskelista till tomten inne på Gruvmuseet. En av dem var Sander Kindlund.

– Jag önskar mig en bajshatt och en skalbagge, säger han.