Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt spel av landstingsledningen

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i länets landstingsledning har länge plågats av återkommande rapporter om långa köer till vården i Dalarna. Nu vill ansvariga politiker ta ett samlat grepp om tre områden med en erkänt stor köproblematik, nämligen för alla patienter som väntar på behandling inom kirurgi, ortopedi och ögon.

I går kom beskedet från landstingsledningen att den ska satsa totalt 80 miljoner kronor på köp av vård från andra vårdgivare och även på en utökning i egen regi genom kvälls- och helgmottagning. Insikten om den ohållbara situationen i Dalarna innebär också att landstinget plötslig ser privata vårdgivare som en god fe inför målsättningen att minska köerna.

Den föreslagna, men ej ännu beslutade skattehöjningen, kommer att ge landstinget ett tillskott på 250 miljoner kronor. Att ledningen vill använda en del av pengarna till att korta köerna är naturligtvis bra. Kraftansträngningen välkomnas också av oppositionen och än med en illa dold misstanke om att den riktade insatsen inte är tillräcklig för att lösa sjukvårdens långsiktiga problem.

Satsningen kan förvisso visa sig vara ett högt spel inför framtidens utmaningar, men det går inte att komma från att skattehöjningen med 50 öre får en ökad legitimitet om köerna i vården opereras bort.