Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt insulin kan vara farligare än högt BMI

Det är ditt BMI som avgör om du får göra en så kallad fetmaoperation. Men en grupp forskare har nu kommit fram till att hög insulinhalt är farligare än högt BMI. Något som inte förvånar på viktenheten Skönvikt i Säter.
– Man börjar se detta i hela Sverige där man arbetar med kirurgisk behandling av fetma, säger enhetschef Hans Furuhed.

BMI, Body Mass Index, är ett mått på förhållandet mellan längd och vikt. Gränsen för fetma går vid 35 och när man närmar sig 40 kan det bli aktuellt att göra en så kallad fetmaoperation, eller en gastric bypass (gastrisk bypass). Sådana operationer utförs bland annat på landstinget Dalarnas viktenheten Skönvikt i Säter.

Nya rön från Göteborgs universitet visar dock att personer med hög insulinhalt i blodet har större nytta av en sådan operation än personer med högt BMI. Hans Furuhed är inte alls förvånad över resultatet.

– Man börjar se gastric bypass inte enbart som en behandling mot fetma, utan även mot vissa diabetestyper. Frågan är bara hur säkert måttet är, då insulinnivån varierar under dagen.

Kollegan och läkaren Arvo Hänni förklarar att anledningen till att gastric bypass kan hjälpa mot diabetes, är förhållanden mellan diabetes och bukfetma.

– Höga insulinhalter förknippas med bukfetma, vilket är den farliga fetman. BMI är ett dåligt begrepp för att se hur farlig fetman är, eftersom det inte gör någon skillnad på hur fettet är fördelat. Beroende på vart fettet sitter får det helt olika egenskaper.

Farlig fetma – bukfetma – drabbar oftast män. Som tur är råkar det vara fettet kring buken som försvinner först när vi går ner i vikt.

– Kvinnor är oftast feta på lår och rumpa, vilket inte alls är lika farligt.

Gastric bypass är ett kirurgiskt ingrepp som bland annat gör att man går ner i vikt. Men förutom att magsäcken blir mindre vid operation har en gastric bypass andra effekter som påverkar matintaget.

– Genom operationen så flyttar man upp tunntarmen och ansluter den till en ficka i matsäcken. Det gör att maten fortare kommer ut i den delen av tunntarmen, vilket ger både en ökad mättnadskänsla och ett bättre sockerupptag. Sockernivån sjunker vilket motverkar diabetes och det kan även ge lägre blodtryck, säger Arvo Hänni.

I framtiden kanske det inte längre blir BMI:t som avgör om det blir operation.

– Så småningom tror jag att detta förändras. Det händer jättemycket på det här området nu.

Sammanfattningsvis tycker han att forskningsresultatet från Göteborg är helt logiskt.

– Deras forskning stämmer med hur vi ser på det här på Skönvikt.