Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högst 15 barn i gruppen

Ingen vill ha stora barngrupper. Inte föräldrarna, inte pedagogerna, inte barnläkarna. Barnen är det svårt att veta vad de vill men både forskning och erfarenhet visar att barn mår bäst i små sammanhang. Ändå fortsätter barngrupperna att växa i storlek och få vill göra något åt det.

I Sverige är det reglerat hur många höns man får ha per kvadratmeter, burstorleken för minkar är reglerad och hur kor ska ha det både inne och ute finns bestämmelser om. Jag är medveten om att jämförelsen haltar. Dock kvarstår fakta. Det finns ingen övre gräns för hur många barn man får ha i en grupp.

I dag är det 21 eller fler barn i 18 procent av barngrupperna. 13 procent av alla småbarnsgrupper har 17 barn eller fler, en tredubbling sedan 2003.

Även Skolverket har reagerat. De rekommenderar att grupperna inte ska vara större än 15 barn, och uttrycker farhågor om barnens hälsa om gruppen blir större än 20 barn. Vi tar detta på allvar, Leksands nya förskola innehåller fyra stycken 15-barnsavdelningar!

Sakarias Winberg (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare