Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolekurser på nätet för gymnasieelever?

Duktiga gymnasieelever borde få chansen att läsa högskolekurser via nätet. Det menar rektorerna vid Högskolan Dalarna, Högskolan på Gotland och Mittuniversitetet.

Rektorerna vill att elever som får bra betyg på gymnasiet ska få chansen att läsa högskolekurser på distans under sista läsåret på gymnasiet.

– Självklart ska vi behålla behörighetskraven till högskolan, men det är också viktigt att erbjuda duktiga gymnasieelever i Dalarna fler utmaningar och möjliggöra för fler att nå högskolan, säger Marita Hilliges, rektor vid Högskolan Dalarna i ett pressmeddelande.

I nuläget läser omkring 40 procent av ungdomarna i Dalarna vidare på högskolan efter tre år.

Rektorerna vid Högskolan Dalarna, Högskolan på Gotland och Mittuniversitet gör nu gemensam sak för distansstudier för gymnasieungdomar, och riktar samtidigt kritik mot regeringens satsning med gymnasieklasser med högskoleprofil.

– Regeringens satsning på profilklasser i samarbete med högskolor är bra men inte tillräcklig. Ytterst få gymnasieskolor kan erbjuda högskolekurser. För att stimulera fler högpresterande elever behöver satsningen breddas, säger Erika Sandström, rektor vid Högskolan på Gotland.