Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolekonflikten hårdnar

– Mitt förtroende för nuvarande rektor är förbrukat.
Det skriver riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin (M).
Högskolans rektor svarar att hon lyssnar på personal och studenter.

Bohlin kritiserar rektor Marita Hilliges i ett inlägg på Facebook. Bohlin vill veta varför högskolan ska utreda en flytt av verksamheterna i Borlänge till Falun och se direktiv till utredningen. Bohlin begärde svar när högskolans ledning besökte riksdagen.

– Det blir väldigt svårt för oss på Dalabänken om vi inte får ta del av direktiven. Då får vi gå på hörsägen från rektor. Det gör mig frustrerad att hon inte kan redovisa några skäl till att göra utredningen. Hur har synpunkterna från studenter och personal sammanställts? Nu kidnappar hon deras åsikter, säger Bohlin.

Carl-Oskar Bohlin har tidigare också varit starkt kritisk till högskoleledningen. Carl-Oskar Bohlin med andra moderater tidigare kritiserat högskolan för att bedriva distansutbildningar utan koppling till regionalt näringsliv.

– Det här är droppen som fått bägaren att rinna över. Det är en del av en lång process med fel utveckling för högskolan Dalarna.

I styrelsens eget beredningsutkast hänvisar rektor till åsikter bland studenter och personal.

De flesta skäl till att frågan nu väcks, skriver rektor, "tycks bottna i den splittring, både upplevd och verklig, som präglat verksamheten ända sedan Högskolan lokaliserades till två orter". En "högt uppskattad studiemiljö" och "ett bredare utbud av studentboenden" menar rektor "enligt uppgift" gör att många studenter redan nu väljer Falun framför Borlänge.

– Om ledningen inte kan få bukt med sådana bygärdesgårdar är det en arbetsmiljöfråga. Det kan inte vara ett skäl till att dra i gång något sådant här med sådana konsekvenser för regionen, kommenterar Carl-Oskar Bohlin.

Dalarnas studentkår ger rektorn delvis rätt.

– Vi har möten regelbundet med bostadsbolagen. Kopparstaden i Falun bjuder till väldigt mycket mer. De har byggt nya studentbostäder nedanför regementsområdet. Beståndet har också renoverats. I Borlänge minskar antalet studentbostäder, säger Amanda Söderberg, kårens vice ordförande.

I en debattartikel i Dala-Demokraten hänvisar tunga politiker till den avsiktsförklaring som 2008 gav högskolan hyresrabatt i Dalarna.

– Avsiktsförklaringen omfattade då också studentbostäder. Vi vill att Borlänge tar ansvar för att kunna vara en studentstad. Vi på kåren ser till Borlängestudenternas väl och ve vill därför driva bostadsfrågan, säger Söderberg.

Högskolans rektor svarar på Bohlins kritik.

– Högskolans chefer, akademiska ledare och studentkårens ledare uttalade enhälligt under ett möte i ledningsrådet sin önskan om att utreda samlokalisation. Frågan hade tidigare aktualiserats under ett möte med avdelningscheferna på våra tre akademier. Jag anser att en klok ledning lyssnar till sina medarbetare och att en högskoleledning ska lyssna till sina studenter. I detta läge gick jag till styrelsen med frågan, säger Hilliges.

Rektor bemöter också Bohlins kritik om direktiven.

– Det är helt enligt gängse rutiner att styrelsen ska få möjlighet att justera protokollet, innan beslutets formulering görs offentlig. Det räknar vi med ska kunna ske på måndag, säger Hilliges.

Artikeln har uppdaterats med rätt namn på studentkåren.