Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolans verksamhet i Borlänge kan flyttas

Nu utreder ledningen för Högskolan Dalarna förslaget att samla all undervisning i Falun, därmed riskerar högskolans verksamheter i Borlänge att försvinna. – Det är en utredning som helst inte ska genomföras, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

I ett pressmeddelande som skickades ut under måndagseftermiddagen så meddelas att Högskolan Dalarna föreslås att flytta till Falun, vilket under gårdagen skapade en del oro bland elever och personal.

På torsdag kommer styrelsen för Högskolan Dalarna att ta ställning till ett förslag om samlokalisering. Högskolans rektor Marita Hilliges vill se en utredning som ska titta på alla förutsättningar och konsekvenser. Utredningen ska vara klar i november 2016.

I Pressmeddelandet säger Marita Hilliges att Högskolan är för liten för att på sikt driva attraktiva utbildningar på två orter. Både hon och Högskolans ledningsråd anser att Högskolan skulle stärkas av en sammanslagning.

– Genom att samla högskolans verksamhet i Falun vill vi skapa bättre förutsättningar för forskning och studier av hög kvalitet, säger Marita Hilliges i pressmeddelandet.

Marita Hilliges säger sig ha studentkårens stöd. Hon har inte kunnat nås på telefon, och hänvisar till pressträffen på tisdag kl 10.

Studentkårens ordförande Nakheel Sharaya kan till DT bekräfta att de ger sitt stöd.

– Vi har pratat med rektorn, jag anser att det är en bra idé. Det skulle underlätta för kåren med en samlingsplats i en stad. Vi har pratat i kårstyrelsen och jag upplever ett stöd från studenterna, säger hon.

Men kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, Jan Bohman (S), ser helst att utredningen inte genomförs.

– Jag ser ett Borlänge som måste fortsätta att utvecklas så som vi gör. Där vi kopplar ihop högskolan med våra företag och fortsätter att utveckla nya idéer i nära dialog med Högskolan och näringslivet. Det har varit en framgångsfaktor för oss i Borlänge.

Kommunpolitikerna i Borlänge har tidigare stridit hårt för att behålla högskoleverksamhet i kommunen. Tankarna på en utredning skapar oro.

– Jag är orolig för att om man flyttar verksamheten så innebär det förändringar i utbudet, att vi kommer längre bort från de möjligheter jag ser att vi har i dag, säger Jan Bohman.

DT sänder Live i dag från pressträffen på Dalarnas Högskola, start 09.55